3FM Megahits 2015: van supervet naar bijzonder jammer

3FM Megahits: soms zijn ze helemaal goed, soms zijn ze verplichte nummers, soms zijn ze een beetje raar. Ze worden in ieder geval een week lang grijsgedraaid en daarna als het goed is een hit. Of we vergeten ze weer net zo snel. Aan het eind van 2015 is het tijd voor Ranking the Megahits, van uitermate jammer to superawesomevet. We beginnen bij de beste. En eindigen bij … Spoiler: Mumford & Sons.

Auteur: Stefan Meeuws

1. Tame Impala – The Less I Know The Better

Je kan toch alleen maar enthousiast worden van Tame Impala. Catchy gitaarrifs, boeiende arrangementen en in dit geval een tekst vol wanhoop en hartebreek én humor. Song van het jaar, duidelijk. Someone said they left together / I ran out the door to get her / She was holding hands with Trevor / Not the greatest feeling ever

Suggestie: bekijk de video niet op je werk.

2. Tame Impala – Let it happen

Fijn hoor. Tame Impala had niet 1 maar 2 fantastische megahits dit jaar. Currents bleek sowieso een van de fijnste albums van het jaar. Met vage video’s. Dat wel.

3. Major Lazer, Ellie Goulding & Tarrus Riley – Powerful

Misschien iets minder dansbaar dan Lean On, maar Major Lazer is en blijft Major Lazer. En verrassend weinig irritante jengeltjes.

4. Florence and The Machine – Queen of Peace

Het is geen Ship To Wreck – wat mij betreft het fijnste liedje van het nieuwe Florence album, maar het kan mijn goedkeuring dragen.

5. Sef – Toch houdt ze van mij

Ik doe het gewoon, een nederhop track op 5 in deze lijst. Het begint een beetje tenenkrommend met dat “TE VEEL GESOPE” en de muziek klinkt een beetje The Lion King. Maar ergens klikt het. En dan is het goed.

6. Rihanna, Kanye West & Paul McCartney – FourFiveSeconds

Deze samenwerking is natuurlijk te bizar voor woorden, maar je pikt ‘m wel. Misschien omdat het geen wanstaltig nummer is geworden. Maar gewoon een liedje.

7. Beck – Dreams

Beck krijgt puntenaftrek omdat ‘ie bij Scientology zit. Maar punten erbij omdat ‘ie een vrolijk liedje heeft gemaakt. Goed gedaan, jongen. Dat was nodig. Nu nog je debiele cult afzweren en ik luister zonder negatieve bijgevoelens naar je muziek.

8. James Bay – Let It Go

Frozen-cover pakt verkeerd uit. Beter. Beetje obligate tekst (“anders ben jij jij en ik ik”) maar we doen het er mee.

9. The Weeknd – Can’t feel my face

En toch is het jammer dat je pas echt een grote hit scoort als je gewoon heel gladde muziek maakt. Lekker, maar glad.

10. Paolo Nutini – Iron Sky

Arme Paolo Nutini. Maakt ‘ie een mooi liedje, wordt het zo vaak gedraaid dat het een strontvervelend liedje wordt. Tot april veel geluisterd. Daarna niet meer. Nog even en het is weer een mooi liedje.

11. Lucas Hamming – Never Let You Down

Het rockt, het danst. Het is fijn.

12. Foals – Mountain at my Gates

Ik was in eerste instantie tegen Foals omdat ik de naam stom vond. En toen hoorde ik hun recentere werk en was ik niet meer tegen.

13. Ellie Goulding – On My Mind

Jo. Je weet zelf. Ellie Goulding altijd + 1.

14. The Chemical Brothers – Go

I Approve Of This Song.

15. Santigold – Can’t get enough of myself

Nou wij wel van jou hoor, Santi! HAHAHA! Santi? Santi? SAAANTI?? KOM NOU TERUG. WAS EEN GRAPJE.

16. Haevn – Finding Out More

Op de een of andere manier had ik dit nummer zoveel gaver gevonden als het door een vrouw met een randje in haar stem was gezongen. Dan werd het net iets spannender. Is het dan juist beter dat het door een lijzige man wordt gezongen? Zullen we het ooit weten?

17. Disclosure & Gregory Porter – Holding on

Gregory Porter hè. Toch maar wel. Maar ik weet toch niet of ik me helemaal kan vinden in het Disclosure-sausje.

18. Kendrick Lamar – King Kunta

Ik houd zelf ook wel van jam op zijn tijd. Wist je dat Taylor Swift ook fan is van Kendrick?

19. Halsey – New Americana

Zo’n nummer wat op het vorige Ellie Gouldingalbum had gekund maar dan net iets minder. Maar toch: als je op ’t refrein “you’re just a tiny gay iguana” zingt, krijgt het ineens weer een nieuwe impuls.

20. The Brahms – Golden

Nee, jullie zijn The Brahms. Niet Golden.

21. Nothing But Thieves – Trip Switch

Ja, ik snap het helemaal. Meerdere hooks, geschikt voor de radio, over in 3 minuten. Iets met een grapje over bij elkaar gejatte dingen en een verwijzing naar de bandnaam gaat me net te ver. Daarvoor is er net te veel over nagedacht met dat Trip. Switch.-momentje.

22. Royal Blood – Ten tonne skeleton

#herrie #magookweleens #prima

23. Douwe Bob – Sweet Sunshine

Sweeeeeeeeeeeeet Sunshi-hine. We nemen het mee.

24. Alessia Cara – Here

Ja, met een Portishead-sample erin kan ik ook een moody hitje maken. Doe mij dan maar het origineel. Niet dat Alessia Here geen lekker nummer neerzet met een fijne zangpartij, maar het leunt wel heel erg op die strijkers.

25. Typhoon – Niet Weglopen

Als we over 25 jaar in een Typhoonrevival zitten, denk ik niet dat dit nummer boven komt drijven als dé klassieker. Maar het is wel de beste Serious Request Theme Song van de afgelopen 100 jaar. Denk ik. Beetje Paul Simon hè, qua arrangement?

26. Pharrell Williams – Freedom

Werd 800 keer gedraaid bij de lancering van Beat One en Apple Music. Ook op 3FM blijkbaar. Beats One luister ik eigenlijk nooit meer. Apple Music ook niet trouwens. Lalala la la la.

27. Jarryd James – Do You Remember

Do you remember dat dit liedje op de radio kwam? Pas toen ik het hoorde weer. Geen ongezellig nummer verder trouwens.

28. Kovacs – Diggin’

Ja, dit wint niet de originaliteitsprijs, maar het luistert goed weg en ik ben het nog steeds niet zat. Iets met I’m Diggin’ It?

29. Tobias Jesso Jr. -How Could You Babe?

Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, dacht ik heel even alsof Mika een serieuze muziekcarrière was begonnen. Dat duurde ook maar één regel. Maar toch: fun fact.

Hij lijkt er trouwens wel een beetje op. Niet? Nee?

30. Years & Years – King

Wel oké.

31. Muse – Psycho

Je bent zelf een psycho.

32. Causes – Walk On Water

Ik heb niks tegen Causes, maar als ik dan toch naar een overgeproduceerd liedje genaamd Walk On Water moet luisteren, dan ga ik toch voor die van Milk Inc.

33. Circa Waves – T-Shirt Weather

The Kooks. Oh nee toch niet The Kooks. En sowieso: Sweater Weather.

34. BØRNS – 10.000 Emerald Pools

Wel oké.

35. Coldplay – Adventure of a lifetime

Hoi allemaal. Wij hebben een nieuw liedje gemaakt. Het is belachelijk vrolijk en we hebben gorilla’s in de clip. Kopen jullie het gewoon weer? OK doei!

36. Editors – Life is a fear

Ik gun de Editors alle goeds in de wereld, maar ik kon me echt niet meer herinneren hoe dit nummer ging voor ik het aanzette. Dat is geen goed teken.

37. Sue The Night – The Whale 

Oh ja, dit bestond ook.

38. Macklemore & Ryan Lewis & al. – Downtown

Ja ik moet natuurlijk mijn bek houden, want ik maakte me in 2015 nog in een Incognitief-podcast schuldig aan het What? What? What? What?-stukje uit Thrift Shop… Maar waar onze imitatie niet aan het origineel kon tippen, zo heb ik Downtown ook nooit helemaal begrepen. Ligt vast aan mij.

39. MakeBelieve – Cry like wolves

Dit kan ook ook alleen in Nederland gemaakt worden he?

40. Yellow Claw & Cesqeaux – Wild Mustang

Ik wil best een zomerhitje op zijn tijd tolereren, maar breng ‘m dan ook voor de zomer uit en plak niet drie andere nummers aan elkaar. Trouble Trouble Trouble.

41. Armin van Buuren & Kensington – Heading up high

NEDERLAND! HEUUUJJJ!

42. Disclosure & Sam Smith – Omen

Sorry, maar dit is toch gewoon een irritant liedje? Niet?

43. Seinabo Sey – Younger (Kygo remix)

Waarom moet alles in een of andere popremix gegoten worden? Het origineel is prima te pruimen. Karaktermoord.

44. Rondé – We are one

Zo’n nummer waarvan je denkt: dat was 2015. Maar dan zo niksig. Alles bij elkaar aan clichés.

45. Galantis – Runaway (U & I)

Het katertje na Serious Request 2014 en de eerste megahit van 2015. Leuk zo’n goededoelenactie, maar de muzikale oppepper had van mij niet per se megahit hoeven worden. Een jaar later word ik hier dus niet meer vrolijk van.

46. Gavin James – The book of love

Ik snap nog steeds waarom dit nummer gecoverd moest worden. De meester zelf, Peter Gabriel, leeft nog en doet het nog steeds mooier.

47. Adele – Hello

Ik wilde Adele graag onderaan een lijstje hebben bungelen, omdat het kan, niet eens omdat ik Hello echt slecht vind. Maar toen won mijn afkeer van Believe van Mumford & Sons het toch. Dus komt Adele daar even goed weg. En nee ik link niet naar het liedje. Dat staat al op iedere andere internetsite.

48. Mumford & Sons – Believe

HAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA. HA. HA.

 

Foto: detail cover ‘Currents’ van Tame Impala (Interscope Records).

 

1 reactie

Geef een reactie