De Mollenjacht is geopend – Wie is de Mol 2016

Je krijgt als blogger niet eens de kans om 2016 goed te beginnen of er is al een nieuw seizoen van Wie is de Mol? op televisie. Dit jaar kijk ik weer trouw, net als alle voorgaande seizoenen en ik beloof ook weer trouw te schrijven. Nu De Mol op zaterdag wordt uitgezonden, moet dat lukken ook.

Alleen zullen de recaps twee maal niet op deze site (of in deze vrije vorm) verschijnen, maar op Incognitief.com. De derde aflevering (over twee weken dus), de zesde aflevering (13 februari) zal ik beschrijven op Incognitief. Over de aflevering van 20 februari kan ik pas later een verslag schrijven, dus misschien dat ik die week dan skip. Maar dat merken jullie wel. Mocht mijn Mol eruit vliegen, dan zal ik er wel wat woorden aan vuil maken. Overigens wordt er de andere weken ook gewoon een verslag geschreven op Incognitief, door Lisa en Judith. Lisa’s eerste verslag recap je hier.

Maar goed, door naar de aflevering van gisteravond, 2 januari. Nederland 1 zet groot in op Wie is de Mol? en gezien de kijkcijfers van voorgaande jaargangen op donderdagavond mag dat best. Blijkbaar keken er gisteravond maar 2,1 miljoen mensen (vergeleken met 2,5 miljoen kijkers op donderdagavond vorig jaar), maar er is vast een aantal mensen die niet door hadden dat De Mol voortaan op zaterdagavond komt. Dus ik verwacht niet dat dit een kijkcijferflop wordt. En de NPO ook niet, want die plannen gewoon nog een halfuur Moltalk erachter aan. Niet eens op NPO 3 of online, nee, gewoon primetime aansluitend, lekker keuvelen en gissen. Je moet het maar leuk vinden.

Hoe groot de NPO inzet op Wie Is De Mol werd ook duidelijk uit de introductie. Dit jaar was die zo laagdrempelig mogelijk, zonder aan spanning in te boeten. Door presentator Art aan de Mol alle spelelementen uit te leggen, is de kijker in een keer bijgepraat – ook als die nog nooit een aflevering heeft gezien. Want ja, al die kleuren jokers en geldbedragen, daarvan kan het nieuwe kijkers best gaan duizelen. Voor bestaande fans was het toch al een beetje spannend, omdat de Mol steeds “bijna” in beeld kwam. Overigens leek het alsof de Mol in deze scènes krullend haar had, maar ik vraag me af of we daar iets in moeten lezen of niet. Geinig trouwens, dat het portret van de Mol achterop het geld staat, maar wij kijkers hebben daar natuurlijk niks aan en het is maar de vraag of de kandidaten dat ooit uitvogelen. En dat zou ook wel een heel laffe manier zijn van de Mol “ontmaskeren” dus ik hoop er ook niet op.

nietellie

Al wordt er wel meteen al moeilijk gedaan over geld. Dat verbaast me een beetje en komt zelfs geacteerd over. In eerdere seizoenen werd er altijd vrij natuurlijk een penningmeester aangewezen (ofwel door de presentator van dienst, ofwel door de groep zelf). Dit jaar wordt er extreem veel gediscussieerd. Dat kan aan de betrokken kandidaten liggen, Ellie en Tim, maar het is zo’n issue dat het bijna lijkt alsof de spelleiding hier een vinger in de pap heeft.

Met Tim had ik nooit zoveel, ik kijk ook bijna geen BNN-programma’s, maar als kandidaat kan hij wel voor wat mooie momenten gaan zorgen. Ik hoop dat hij doorheeft dat hij niet te ver moet gaan zodat mensen hem als totaal ongeloofwaardig gaan zien, maar zo hier en daar eens flink stoken, mag best in de beginfase. Zeker omdat er niemand naar huis hoefde. Pieter Derks nam vorig jaar als eerste afscheid, nu mag iedereen nog een paar dagen in de Dominicaanse Republiek blijven.

 

Het is bijna jammer dat al die kandidaten zo goed weten wat de show inhoudt. Marjolein is aan het mollen bij de tweede opdracht, Rop vindt een sneaky weg om aan zijn quotum vrouwen-met-rode-nagels te komen en niemand lijkt totaal verwilderd rond te lopen met een ‘waar-ben-ik-aan-begonnen’-moment. Maar dat komt misschien nog. Al verzuchtte Cécile wel: ‘Ik was volledig uit mijn comfortzone want op platte zolen,’ maar ik denk niet dat dat telt. Misschien moet het spel wel harder worden, die BN’ers eens flink op hun bek laten gaan in de eerste aflevering. Een beetje een topito verslepen of mensen ronselen in de metro, dat is nog wel te doen als je je hoofd ertoe zet. Maar bungee-jumpend het aantal zeevogels op een rots tellen terwijl een andere kandidaat in je oor alle priemgetallen roept en dat je als je dan beneden bent blijkt dat je niet snel genoeg bent omdat je te lang wachtte met springen en dan voor straf moet overwinteren zonder tent of slaapzak en dat dan al je geld en spullen weg zijn en DAT JE ZIEL DAN IS GEBROKEN. Misschien wil ik dat wel zien in de volgende aflevering… Of ben ik dan te sadistisch? In de preview lijkt het erop dat zet met een kruiwagen met zout moeten gaan rennen. Het bureau Toerisme van de Dominicaanse Republiek heeft ook weer wat bedacht…

In ieder geval: dit alles om te zeggen dat ik eigenlijk geen idee heb wie DE MOL is. Maar ik moet gokken, dat hoort erbij. Airen en Klaas: misschien, maar waarom zonderen ze hem dan af in de eerste opdracht van de eerst aflevering? Ellie of Cécile: goede stunt. Marjolein en Tim: voorspelbaar. Taeke: ehhhh, respect. Annemieke: heeft alles in zich om de nieuwe Evelien te worden, dus ik denk het niet. Remy: ongrijpbaar maar niet uit te sluiten. Rop: ik hoop heel erg van niet, maar ik vrees het wel.

demol

Rop heeft alles in zich om zowel irritatie, verwarring als misleiding op te roepen bij zijn medekandidaten (en de kijkers thuis). Ik zie het hem doen en het zou niet de eerste keer zijn dat een oud-GTST-acteur de Mol speelt. Het zou ook typisch een Mol-actie kunnen zijn: een goed bedoelde truc in de metro om de opdracht te redden, die dan later niet geldig blijkt. Aan de andere kant nam hij wel veel risico zichtbaar te zijn als kandidaat (zelfs als hij wist dat Klaas had ingezet op dat de opdracht zou mislukken). Maar ja, je moet wat als Mol om impact te maken.

Dat neemt overigens niet weg dat ik hoop dat hij er volgende week uitvliegt ;).

 

Geef een reactie