Wie is de Mol? 2016 – Aflevering 3: ‘wie schrijft die blijft’

Als je aan Wie is de Mol? meedoet, dan hoop je een aantal dingen,” aldus Annemieke. En eentje daarvan is de traditionele paintball-, laserquest- of iets wat er op lijkt-opdracht. Met nog negen kandidaten over in de “ziedend hete” Dominicaanse Republiek begint de derde aflevering, vol harpmuziek, communicatieverwarring en bieden met de pot.

Auteur: Stefan Meeuws

Dag 5: Santa Domingo

Onze kandidaten beginnen zich te realiseren dat het niet alleen maar vrijheid, blijheid is tijdens Wie is de Mol?.  Rop merkt op: “Het is een soort psychologisch experiment.” Het sentiment snap ik, maar er ontbreekt hier een controlegroep. In ieder geval fijn dat je nu doorhebt dat het een spel is, Rop. Wij zitten al in de derde aflevering.

De eerste opdracht gaat om geld matchen. De negen kandidaten worden volgens het aloude 2-2-2-3-principe ingedeeld en ieder team krijgt derde delen van geldbiljetten, waarbij er op de palen in de buurt nog meer geldbiljetten te vinden zijn. Niemand mag meer dan een biljet meenemen en de teams hebben drie kwartier de tijd om zoveel mogelijk biljetten compleet te maken.

Schermafbeelding 2016-01-17 om 10.12.49.png
Domino’s Pizza, goeiemiddag met Taeke!

Maar dan moet je elkaar wel eerst vinden en daar heeft ieder team een eigen manier voor. Zo blijft het drietal Cécile, Marjolein en Remy gewoon een groot deel van de opdracht chillen op het plein. “Komen jullie maar naar ons”, luidt het devies. Dan moet je wel mensen aan de andere kant van de lijn hebben die meewerken. Taeke (in een team met Annemieke) heeft vandaag namelijk de lolbroek aangetrokken en neemt op met “Domino’s Pizza’s.”

Rop vraagt aan Ellie waar ze zitten (zegt zij: “bij de politie” – nee dat zei ze niet) en concludeert dat ze nog geen paal hebben gezien. En het staat ook al gauw als een paal boven water dat ze naar het verkeerde plein zijn gelopen. “Ohhh, dat plein van die groepsfoto.”

Klaas en Tim hebben geen haast vandaag. Tim leert aan iedereen “Muchos Groetjes” en probeert een koets te regelen om ook op het plein te komen. “No Dinero”, zegt hij er wel bij en de koetsier loopt schuddebuikend weg. Tim is sowieso nogal aan het testen deze aflevering: zo suggereert hij dat het slim is om het briefje van duizend achter te laten en dat ze best ook een beetje lol mogen maken. Ongetwijfeld, Tim.

Uiteindelijk komt het allemaal bijna goed. Taeke en Annemieke verdienen met wat hulp van Rop 500 euro voor de pot. Cécile, Marjolein en Remy verdienen door niks te doen en te wachten 250 euro, terwijl Tim en Klaas tevergeefs op zoek zijn naar de metro, want het briefje van duizend euro ligt onder de grond. Speurneus Ellie sluit zich nog aan bij Tim en Klaas, maar zonder succes: het briefje van duizend blijft onder de grond. Groetjes!

Volgens Remy zijn er ontzettend vele rare dingen gebeurd, maar de pot is gestegen naar 2450 euro. Dat geld moet gecheckt worden, want dat daar iets mee aan de hand is, hebben de kandidaten wel door. Op de achterkant van de biljetten is een patroon en op de voorkant lijken ook aanwijzingen te staan. Ellie: “Is dit weer een afleiding of maken we ons druk om niks?” Tim gooit er lekker cryptisch in dat hij “on it” is. Staat hij dan op de briefjes?

De tweede opdracht vindt plaats in het Fortaleza de Santa Domingo. Annemieke heeft er zin in: paintball, of iets met lasers. Of… Ze ziet in ieder geval schijnwerpers en veel duisters. Of zoals ze het zelf zegt: “een grote toestand.”

Het is inderdaad de traditionele laseropdracht, waarbij er dit jaar drones worden ingezet om kandidaten neer te schieten, al zitten er ook gewoon snipers op een torentje, die volgens mij veel effectiever zijn. De kandidaten moeten 1500 euro onder elkaar verdelen en vervolgens naar de overkant sprinten om het geld veilig te stellen. Onderweg kunnen ze verdubbelaars meenemen om het geldbedrag flink op te laten lopen.

Er wordt zowaar overlegd door de groep om te bepalen wat de beste tactiek is. De groep besluit om Tim met een klein geldbedrag vooruit te sturen omdat hij de overkant “minder goed haalt”, maar niet nadat eerst de etherdiscipline is getest door Ellie. Tim de verkenner lijkt te ontsnappen aan de drones met zijn tactiek om alles zo langzaam mogelijk te doen, maar hij gaat toch af, terwijl hij denkt veilig te schuilen.

Schermafbeelding 2016-01-17 om 10.15.03.png
Het zoemt en het is levensgevaarlijk… Een malariamug…

Daarna gaan Annemieke en Klaas. Annemieke gaat net voor de toren af, met een verdubbelaar vast die dus niks waard is. Klaas haalt 200 euro voor de pot op. Taeke en Remy gaan samen, met een interessante paringsdans waarbij ze elkaar kruisen langs de verdubbelaars. “De drones boven ons hoofd waren angstaanjagend” aldus Remy. Ze halen het allebei.

Rop blijkt nachtblind (molhint?) en pleurt al snel in een net, valt door een doek met twee stellages over zich heen. Het resultaat: hij wordt neergeschoten, door de drones zelfs. Ellie doet het beter: “Er zaten zoveel facetten in waar we als politiemensen natuurlijk ook mee te maken krijgen. Dat je ergens onder druk naar binnen moet. En dat het zo spannend is dat je op moet letten dat je niet geraakt wordt. Ik was natuurlijk als een vis in het water.” Maar de verdubbelaar krijgt ze niet mee. Ik kreeg flashbacks naar estafette op de basisschool. “Ik kreeg hem niet van die paal af,” aldus Ellie.

Marjolein vond het supervet. Cécile de hockeymoeder heeft witte broek aangetrokken, een enorme modeblunder natuurlijk (hilarieus), en rent samen met Marjolein, die keihard wordt afgeschoten, naar de overkant. Cécile dartelt als een dansmarietje over het veld, pakt “in een domme move” een verdubbelaar en haalt tot haar eigen verbazing met 100 euro (x2) de overkant. Maar ze had geen witte legging aan.

Taeke scoort 500 euro (met verdubbelaar). Klaas en Cécile allebei honderd euro met verdubbelaar. Remy en Ellie brengen de rest van het geld binnen, in totaal 1700 euro. Rop vindt het verdacht dat Annemieke het niet heeft gehaald terwijl ze met 400 euro rondliep. Remy heeft een sugar rush en spreekt zijn hoogmoed-voor-de-val-woorden: “We hebben de Mol mooi te kakken gezet. De Mol moet zich ff schamen,”aldus Remy.

De pot staat op 4150 euro. Nog wel. Dus een feestje in de bus met Anita Meyer. Why tell me why, indeed…

Dag 6: Parque de Mirador de Engombe

Remy wekt Klaas met zijn harp en dat vinden ze allebei fijn. Remy moet zijn vingers warm houden op vakantie, wat blijkbaar in het ziedend hete Santa Domingo niet zomaar lukt. De bus verlaat vanochtend Santa Domingo voor park vol mooie plaatjes. Daar gaat de groep echter niet op letten, want die moeten meteen aan de test, met een twist. De kandidaat die het een na hoogste unieke bedrag uit de pot biedt, mag vijf vragen uit de test schrappen. Dus daar gaat de pot. Eerst bieden, dan invullen.

Schermafbeelding 2016-01-17 om 10.20.03
Rop schrijft een 2 op…. Oeh!
 • Ellie wil geen hoog bedrag bieden.
 • Rop denkt dat de pot wel gevuld gaat worden als ie nu leeg raakt. Hij biedt een bedrag dat begint met 2.
 • Taeke doet het op gevoel (410?).
 • Marjolein gaat voor het geld, wat dat ook moge betekenen.
 • Klaas wil wel graag, maar er moet straks wel geld in de pot zitten.
 • Cécile wil heel graag controle, maar weet geen goede tactiek. Vult haar geluksgetallen in en dat zijn er drie of vier.
 • Tim wil niet dat zijn goede vragen worden afgestreept.
 • Annemieke gaat toch voor de vragen en biedt niet laag.
 • Remy maakt de test wel gewoon en gaat zo wel door. Biedt 0 euro. “Succes molletje.”

Daarna door met de test.

 • Ellie:denkt aan Rop. Wil geen kokervisie hebben.
 • Rop: verdenkt Annemieke, die schept verwarring.
 • Taeke: vindt Ellie verdacht, maar spreidt wel.
 • Marjolein: Ellie, Rop en Annemieke, maar Remy komt erbij.
 • Klaas: Tim is de grote verdachte.
 • Cecile: verdenkt Ellie.
 • Tim: Ayren is eruit, dus moet iets anders. Annemieke dus.
 • Annemieke: Tim is verdacht en Klaas “draagt niks bij”.
 • Remy: vult in dat de mol een man is en geen verdubbelaar pakte.

Dan de uitslag van de opdracht: 2345 euro was het een na hoogste unieke bod.Annemieke, Marjolein of Tim hebben dit gedaan, volgens Rop.  Maar zijn eigen bedrag begint ook met een 2… Is dat niet verdacht?

Dan de executie: Ellie, Taeke en Tim krijgen alledrie groen. Daarna blijkt dat Remy zijn laatste noot heeft gespeeld. Na al zijn hoogmoed, zijn nobele actie bij het bieden en zijn “leuke, zachte, eigenzinnige energie in de groep”, moet hij naar huis. Hier slaat hoogstwaarschijnlijk de titel van de aflevering op ‘Wie schrijft, die blijft.’  Remy schrijft geen bedrag op (of we moeten 0 tellen als een bedrag). Hij schrijft niets op, dus hij moet naar huis.

Opvallend deze week: Art die de hele tijd vooruitwijst naar donker, nacht en de Mol die in het donker opereert. Rop die nachtblind is en zich door het donkere parcours stuntelt. Tim die casual door de opdrachten gaat. Annemieke die haar best doet, maar niks binnenhaalt.

Volgende week is het tijd voor Expeditie Mollinson, met verwijzingen naar Jaws. Ellie gaat klimmen en codes kraken. En komt de zwarte vrijstelling in het spel?

Afvaller aflevering 3: Remy
Wie is de mol?: Rop
Quote van de dag: ‘Muchos Groetjes.’

1 reactie

Geef een reactie