Wie is de Mol 2016 – aflevering 4: Ellie’s Einde

Afgelopen weekend was ik in Antwerpen en Brussel voor een concert van Steven Wilson, maar we moeten het natuurlijk wel even over Wie Is De Mol? hebben. Want ja, Ellie is er uit. Nu had ik al meteen gezegd dat ze niet De Mol was, want dat is Rop (die zit er nog steeds in ook). Maar Ellie ontpopte zich in vier afleveringen van irritatiefactor tot smaakmaker van dit seizoen. Rop imiteerde haar nogal duidelijke manier van praten zelfs in deze aflevering!

Ze is in veel opzichten een unieke kandidaat. Fanatiek maar analyserend, enthousiast maar behouden. Doortastend maar nadenkend. En ook nog stoer en onderscheidend. Waar de dertien-in-een-dozijn BN’ers strijden om de aandacht, wist Ellie ‘m meteen te winnen en het gemis zal groot zijn. Er zijn maar weinig kandidaten wiens impact groter is op de groep, als we de montage van dit seizoen mogen geloven. En dus is het jammer dat ze weg is.

Jammer, maar niet extreem onverwacht. Want blijkbaar zat ze nog niet op het goede spoor. Ze was van Annemieke afgestapt als verdachte, terwijl die zich steeds meer profileert als mindfucker en onberekenbare kandidaat, zowel in de dagboekfragmenten als tijdens opdrachten. Maar als Annemieke de Mol is dan vind ik het knap dat je zo’n bergbeklimkans kunt laten schieten als je niet echt hoogtevrees hebt. Hoe cool is dat? En Annemieke zegt: “nee, ik durf het toch niet”, bijna tussen neus en lippen door.

Verder werden de kandidaten in ieder geval op de proef gesteld, dat is altijd fijn als dat gebeurt tijdens opdrachten. Ze zijn niet extreem snugger, getuige het feit dat ze niks zoeken achter cryptische aanwijzingen als “waardevol woordenboek”, maar verder zijn ze steeds vaker overijverig en dat levert soms vermakelijke fragmenten op. Zie zo’n kajakopdracht maar eens te volbrengen, daar is natuurlijk geen beginnen aan. En toch nemen de kandidaten te veel risico. Dom dom dom.

Ellie had ze nog zo veel kunnen leren. Maar nu moeten ze het echt zelf doen. Ze zal gemist worden.

 

Geef een reactie