Wie is de Mol? 2016 – Aflevering 5: ‘3 al weg, 7 over’

Het is toch anders, zo’n Wie Is De Mol-aflevering zonder Ellie. Dat merken de kandidaten ook in deze vijfde aflevering. Etherdiscipline is al overboord gegooid, maar haar naam valt nog vaak deze aflevering, vaker dan die van de kandidaten die er wél nog in zitten. Met nog zeven kandidaten, of eigenlijk zes en één Mol, gaan de kandidaten ter land, ter zee en op de brug.

Auteur: Stefan Meeuws

Samana

Aan het ontbijt in Samana zitten de drie moeders (sterke vrouwen, volgens Cécile) en vier mannen. De mannen doen het dus beter dit jaar tot nu toe, want ze zijn (nog) in de meerderheid. Komt daar deze aflevering wellicht verandering in? Rop heeft zin in de volgende opdracht, maar eerst wordt er nog ontbeten op een van de meest fotogenieke locaties tot nu toe.

Rincon Beach

De kandidaten moeten voor de eerste opdracht een lastige quiz spelen, waarvan de antwoorden als laaghangend fruit aan de bomen hangen. Per fiets moeten de antwoorden worden gezocht. Art staat aan de andere kant te wachten om na tien minuten te beginnen met vragen stellen. Hij is inmiddels aardig bijgekleurd door de zon in de Dominicaanse Republiek. Hij is bruiner dan de meeste kandidaten, maar hij kan dan ook de hele dag lekker chillen op het strand, stel ik mij zo voor.

opdr1_04.jpg
Eén team, Eén Taeke.

Topsporter Taeke gaat voorop om als verkenner de overkant te bereiken. Verkennen doet hij echter niet zo goed en na een dikke vijf minuten bereikt hij Art. Helaas staat het team dan nog niet bij de goede bomen. Fietsen is ook niet zo makkelijk. Cécile rekent fietsen door los zand tot haar drie grootste angsten en dus ligt ze al snel achter (“ik kijk naar de grond, zodat ik niet val”). Marjolein laat haar porto vallen (Ellie draait zich om in haar spreekwoordelijke graf). Tim kan niet multitasken, zegt hij, en dus fietsen de kandidaten de eerste enveloppen straal voorbij. Goed bezig.

Niemand kan de eerste vraag beantwoorden, noch de tweede, derde, vierde, vijfde (Marjolein: “ik sta bij een boom met het nummer vijf volgens mij maar er is geen envelop”) en zesde. Vraag zeven is de eerste vraag die de groep kan beantwoorden en ook vraag acht kan worden beantwoord. Rop fietst achter Klaas aan, zich niet realiserend dat hij zelf misschien bij envelop negen zou kunnen blijven staan. Gelukkig komt Tim net op tijd voor antwoord negen, maar naar Ellies etherlessen heeft hij niet geluisterd. Net binnen de tijd komt het antwoord uit Taekes portofoon. Daarna gaat het bij tien tot en met twaalf weer helemaal fout. Drie vragen waren goed: 600 euro voor de pot, die langzaam naar de 5000 euro groeit.

Rop moet na de opdracht bekennen aan zijn bondgenoot Annemieke dat hij op haar heeft gestemd. Nu hij ziet dat Annemieke wel fanatiek is, wil hij het bondgenootschap weer aanhalen. Het bondje is dus weer aan en de kamerindeling gaat over de kop. Rop is het echt echt echt niet, dus die kunnen we wegstrepen als Mol… Oh nee, zo werkt het niet.

De tweede opdracht is een klassieke zoek-vind-geld-opdracht. De symbolen verwijzen naar de tijd dat hier Tiano-indianen woonden. De kandidaten moeten de symbolen uit het hoofd leren. Daarna gaan ze boten in en moeten ze de juiste symbolen meenemen. Op de achterkant van de borden die ze meenemen staat een kaart, die dan weer leidt naar het geld.

opdr2_01.jpg
Ja, ik heb vandaag de hele dag in de zon gelegen, ja

Het uur gaat in en Annemieke, Marjolein en Rop zijn een team in een boot (boot A). Boot C bestaat uit Cécile en Klaas, boot T uit Tim en Taeke, die meteen aan Johnny Depp aan Pirates of the Carribean moet denken. Annemieke heeft de porto van boot A en hoort spontaan niks meer. Marjolein en Rop hebben steeds pech, naar eigen zeggen. Boot A is in dit geval de A van abominabel. Ondertussen heeft Boot C al vijf bordjes heeft verzameld. Tim en Taeke hebben er drie.

Het blijkt genoeg. Met nog twaalf minuten te gaan komen de boten bij elkaar om de tekens op de goede plek te leggen. De kaart wordt gelegd, inclusief code voor cijferslot (alweer!) en in een grot wordt inderdaad een kist geopend met… Duizend euro met Ellie op het biljet (oh, Ellie, we missen je zo)! Cécile lijkt ontzettend blij met het geld, breed lachend en doet zelfs een poging om het geld te strijken. Zo oprecht lacht de Mol denk ik niet…

Daarna even downtime bij Casa De Mol. De kandidaten delen een appartement en dat betekent dat er gewassen en gestreken kan worden. Slecht nieuws voor iedere vrouw die Taeke wel ziet zitten: hij doet dus geen ene flikker thuis, dat weten we nu ook. De volgende dag moet hij zijn intellect gebruiken, maar eerlijk is eerlijk: dat gaat niet alleen bij hem fout.

opdr3_11.jpg
Misschien hadden ze een ezelsbruggetje moeten verzinnen?

Die opdracht is ook vrijwel onmogelijk. Op een brug moeten twee verhalen overgebracht worden naar de andere kanten van de brug. Nu is teksten onthouden niet echt een probleem, voor veel kandidaten, behalve als er twee teksten over hetzelfde onderwerp moeten worden doorgegeven en je aan Wie is de Mol meedoet. Dat uitwisselen gaat dus fout en dat ligt een beetje aan Marjolein en aan Taeke, maar eigenlijk aan iedereen. Cécile maakt er een soort dansje van, maar heel veel lijkt het niet te helpen. De zinsconstructie gaat helemaal fout, al lijken de meeste zelfstandige naamwoorden de overkant te halen. Uiteindelijk is er maar één zin goed. Daarmee verdienen de kandidaten dus helemaal niks… De duizend euro wordt niet uitgekeerd dus. De pot blijft staan op 4910 euro.

Volgens Rop is het mollen nu echt begonnen, maar hier falen de kandidaten gewoon als collectief. Volgens Annemieke hadden de kandidaten bij de eerste opdracht beter moeten kijken en hier beter moeten luisteren. Preach.

Test en executie

Rop: neemt een nieuwe tactiek
Annemieke: Klaas en Tim, een man.
Klaas: Tim, of Annemieke (en een beetje Taeke)
Taeke: Tim
Cécile: Rop en Klaas, een beetje Tim
Tim: Cécile, Marjolein en Klaas
Marjolein: niet veel wijzer geworden, maar ze denkt dat ze goed zit (spoiler: nee!)

De reis is over de helft, maar nu moet er een vierde kandidaat naar huis. Klaas krijgt als eerste zijn scherm, Annemieke als tweede. Allebei groen. Dan is het aan Cécile… Zou het? Zou het? Nee, ook zij is door. Na een dramatische pauze is Rop ook door naar de volgende ronde. Marjolein is de volgende, want ‘dames eerst’, aldus nog-bruinere-Art. Het is het gevreesde rode scherm.

Marjolein moet naar huis. Denken dat je goed zit, betekent niet altijd dat je goed zit. Tunnelvisie dus? Ze gebruikt het woord zelf niet, net als de joker die ze nog op zak had.

Volgende week worden er decors gebouwd, codes via kabelbanen doorgegeven en in oude auto’s op zoek gaan naar jezelf. Van bordkarton dan. Ook mooi.

Afvaller aflevering 5: Marjolein
Wie is de mol?: Rop
Quote van de dag: ‘Ik weet de taakjes thuis wel goed te ontwijken.’ (Taeke)

 

 

1 reactie

Geef een reactie