Wie is de mol? 2016 – Aflevering 9: fotofinish

Nog drie kandidaten. We zijn in de finale aangekomen van Wie is de Mol? Bij Incognitief maken we nog steeds ruzie over wie de Mol is en ook de kandidaten zitten niet op één lijn. In deze laatste, wat minder episch ogende finale geven de kandidaten nog één keer alles om de pot op te hogen en maken ze de laatste test… Spannend!

Auteur: Stefan Meeuws

De aflevering begint meteen busreis van negen uur. Daar kan Tim niet zo goed tegen, nu moet hij daadwerkelijk zijn mol-boekje bestuderen. In zo’n bus is immer geen in-flight / bus entertainment. Misschien vindt hij zijn molboekje niet zo boeiend omdat hij zelf de Mol is? Aangekomen in het hotel is er bezuinigd op de kamers. Er zijn er maar twee, en Annemieke claimt “als de enige vrouw” er meteen een. Klaas en Tim liggen samen en dat betekent #widmexit voor de kamergenoot, maar gelukkig kan Tim niet naar huis gestuurd worden. Hij kan natuurlijk wel nog het spel verliezen, maar je mag hopen dat het bijgeloof bij Tim niet zo groot is dat hij de test erdoor verknalt. Het wordt wel een intieme nacht voor Tim en Klaas, want er is maar één bed en een see-through shower en toilet met matglazen deur.

De volgende dag is tijd voor de eerste opdracht van deze aflevering, in Baja,  plaja, Bayahibe… Een stranddorpje in ieder geval. In deze opdracht moeten de kandidaten het Dominicaanse leven vastleggen, door vijf foto’s te reconstrueren. Daarvoor hebben ze een uur de tijd. Ze verdienen 200 euro per foto en als alles goed is komt er nog 500 euro bij. Annemieke heeft de juiste tactiek: “zullen we gewoon kijken wat we tegenkomen?”

Schermafbeelding 2016-02-27 om 20.38.58.png
“De alcoholiste”: “Ik word goed behandeld, ik ben hier niet tegen mijn zin.”

Al snel vinden ze het barretje waar de foto “met de alcoholiste” is gemaakt. Annemieke probeert weer Engels te praten tegen de locals, zonder veel succes. Toch knap hoe de kandidaten die geen Spaans spreken juist de finale hebben gehaald. Na het regelen van een bretels / riem (Annemieke: “oh ja, ik heb er zelf ook een om”). Tim is bezig met de details, en het kost allemaal veel tijd. Na 20 minuten is de eerste foto pas gemaakt.

Snel door, met een enthousiaste tiener als gids, dus… Al gauw wordt de tweede locatie gevonden, mét visboer. De broek van de foto zit in de was, maar dat mag de pret niet drukken. Foto 3 wordt wederom met de visboer gemaakt, bij de kapper. Opvallend is dat Annemieke bij foto 4 ineens wel weer wat Spaans spreekt. Interessant. De tijd tikt door, want voor foto 4 en 5 is nog maar dertien minuten over. Het kerkhof wordt op de foto gezet, maar foto 5 blijkt niet op “twee minuten lopen” te zijn. Zes jongens op een bankje, met allemaal verschillende kleren. Die foto wordt niet meer gemaakt, want de tijd is om voordat Tim alle details heeft goed gezet.

Schermafbeelding 2016-02-27 om 20.49.36
Met die knuppels kunnen we er natuurlijk zo achter komen wie de mol is, of is slaan tegen de regels?

Helaas is Art kritisch op het werk van de kandidaten. De vis hangt verkeerd om op de foto bij de visboer, dus die wordt afgekeurd. Daar hangt een luchtje aan. De andere drie foto’s zijn wel goed, dus 600 euro voor de pot. Al met al is het een fijne gezapige opdracht om erin te komen en nog de lokale bevolking terug te laten komen. Die hebben toch voor de nodige sfeerbeelden en hilariteit gezorgd (“no dinero!”). Dat kindje met dat petje is in ieder geval cool.

Terwijl de kandidaten napraten, meldt Annemieke terloops dat ze niet precies weet waar de pot ook alweer is. Is dat omdat ze de biljetten niet wil delen vanwege de achterkant, of probeert ze zichzelf verdacht te maken? Het lijkt niet te werken.

Resort-o-clock is het voor de volgende opdracht. Geen episch meer vol drijvende lantaarns dit jaar, maar een all-inclusive beach resort met toeristen. Vast een deal met het toerismebureau van de Dominicaanse Republiek. We doen het ermee. Klaas heeft ogen op zijn rug volgens Tim en krijgt een camera omgehangen. De missie: naar het strand lopen zonder dat er toeristen worden gefilmd met de camera. Oh ja, en geld meenemen. Als ze het goed doen, kan het bedrag zelfs worden verhoogd tot 2000 euro. Overigens staat Klaas op het biljet van 10 euro, Tim op 20 en Annemieke op 500 euro: nogal een verschil. Klaas loopt rond als een debiel (maar niet een bukkende debiel, wat best handig was geweest). Tim trekt aan Klaas, Annemieke stuurt mensen weg. Dat blijkt nog best lastig. Na een paar sprintjes en omwegen komt er toch iemand in beeld en moeten ze weer bij het begin beginnen.

Schermafbeelding 2016-02-27 om 20.58.43.png
Annemieke: “Ik had af en toe het idee dat we in The Walking Dead zaten…”

Op een zeker moment zien ze het strand, maar zonder dat geld wordt gevonden. En dan loopt er toch nog iemand door het beeld. Waarop Annemieke bedenkt: “oh ja, alleen Klaas mag het geld pakken.” Hoe weet zij dat nu weer?”

Schermafbeelding 2016-02-27 om 21.03.07.png
“Oooh! Is someone famous coming? Hellloooooo! We are from Belgium!”

Bij de laatste poging krijgen de kandidaten er naar eigen zeggen handigheid in. Ze nemen de briefjes van 10 mee (kei veel geld!) en met nog 2 minuten te gaan sprint Klaas naar Art (fotofinish, de titel van de aflevering dus). 50 euro gewonnen! Goeie! Topperdetop! Klaas vraagt zich wel nog af waar het grote geld nou lag.

Op een Bounty-strand blikken de finalisten terug op de mooie opdrachten, de afgevallen kandidaten en de sfeer. Wat een mooie tijd was het, lijkt het sentiment. Waarop Tim toevoegt: “Een volslagen debiel avontuur.”

Schermafbeelding 2016-02-27 om 21.17.55.png
Annemieke moet bijna niezen…

Annemieke gaat toch maar naar de kapper voor de finale, ook al is ze geen meisje-meisje. Klaas is na de vorige aflevering niet viest van enige visagie en laat zich ook even scheren. Volgens Annemieke is Klaas heel relaxed en doet hij af en toe of hij gestresst is. Klaas vindt dat Annemieke hard gewerkt heeft, te hard zelfs, waardoor ze niet meer verdacht is volgens hem. Tim gaat op het strand chillen, met een boekje. Hij vindt het fijn om even alleen te zijn: #metime. Annemieke wil winnen, zegt ze, anders wordt het heel pijnlijk vindt ze.

Dan is het tijd voor de finale, de laatste test. Deze wordt gemaakt op Isla Saona. Klaas is blij dat hij de eerst aflevering heeft gehaald, dus dat hij in de finale staat is al helemaal geweldig. Het levert mooie plaatjes op van onze kandidaten die in de verte staren.

Schermafbeelding 2016-02-27 om 21.17.16.png
Eindeloos alleen, het nieuwe album van Klaas.

Daarna is het tijd voor de laatste test, met 40 vragen over het hele spel. Klaas stemt op Tim, Tim op Klaas. Annemieke stemt ook op Klaas: “Ik heb de vorige test op hem gezeten en ik ben er nog.” De vorige test hoefde Annemieke natuurlijk niet te maken, dus we gaan er maar even vanuit dat ze aflevering 7 bedoelt.

Schermafbeelding 2016-02-27 om 21.17.29.png
 Loneliness – The new fragrance for him, by Tim.

En dan de ontknoping. Gekleed in witte top en denim (superhip), staan de drie kandidaten klaar voor de laatste speech van Art. “Kennis is macht”, geldt volgens Art Rooijackers, zeker voor de Mol. Hij vat nog even de kandidaten samen. Annemieke was de kandidaat die fanatiek was, maar vaak net faalde. Ongeloofwaardig dus? Tim houdt van puzzelen en manipuleren, ben je dan nog wel kandidaat? Onhandige Klaas vertraagt de boel nodeloos en ging nooit een verbond aan.

Zijn ze allemaal mollen? Er is er echt maar één. Maar wie… Dat horen we volgende week…

Wie is de Mol? Gok vooral mee in de reacties…

Afvaller aflevering 9: niemand… 

Wie is de mol? Tim? Klaas? Annemieke? Nee, Tim…

Quote van de dag: “Oh ja, wat ik trouwens was vergeten: alleen Klaas mag het geld pakken… (Annemieke)

1 reactie

Geef een reactie