Ik heb lang nagedacht of ik wel iets moest schrijven over het nieuwe album van Ray LaMontagne. Niet alleen beledigt hij terloops alle fans die vielen voor zijn vroegere werk, het lukt me ook nog eens niet om de titel in één keer goed op te schrijven, Orou, Ourobour… Orouborusous… Ouroboros dus. Ga er maar aan staan: in 2016 een conceptalbum uitbrengen als popartiest, met een onmogelijke titel en wat feitelijk twee tracks zijn én ontzettend lelijke cover art. Maar eigenlijk lijkt dit LaMontagne-album juist heel erg op zijn oude werk. En dat ie dat zelf niet ziet, maakt alleen maar duidelijk dat hij een bord voor zijn kop heeft.

Auteur: Stefan Meeuws

 

Oké, mijn beef met Ray LaMontagne komt voort uit dit interview, gepubliceerd op Vulture.com:

I can’t even listen to Trouble because all I hear is a much younger me manhandling the process. I hear that on the first record, the second record, the third record. There are little moments that start to come through as the records progress, but mostly I just hear myself manhandling it. I’m trying too hard. I’m trying to shape the songs too much. I’m singing too hard. I’m pushing too hard. But when you’re just learning, that’s something you have to go through before you figure it out.

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis van alles dat iemand neerkijkt op zijn eerdere werk – zeker niet ter promotie van iets nieuws. “Mijn oude -dinges- was ruk, hier is mijn nieuwe dinges.” zijn woorden die kunnen worden gesproken door iedereen, van Gandhi tot Kabouter Plop. Maar dat je ineens je eerste drie albums samenvat met “Ja eigenlijk was ’t allemaal streberige rotzooi, met af en toe een momentje dat wel oké klinkt; noodzakelijk kwaad”, dat gaat nogal ver. Dat zijn wel de albums die je je fanbase hebben bezorgd die nu grof geld betaalt om je live te mogen zien. Live-optredens waarbij je in het begin nauwelijks een woord sprak en je muziek het werk liet doen. En die muziek, die zou nu ineens matig zijn?

Dat weiger ik te geloven, want als ik Oerbos, Uberboss, Oeverloos, Ouroboros (serieus, ik maak er nu een grapje van, maar mijn tiksnelheid daalt dramatisch op het moment dat ik die titel moet typen) met één album het beste kan vergelijken, dan is het het meest LaMontagneesque album tot nu toe, Until The Sun Turns Black. Het album bestaat voor een groot deel uit gitaarpartijen uit de categorie “navelstaren” en dat zit wel in een jasje dat hier en daar iets meer rock is, maar daarmee hou je mij niet voor de gek.

RLM_BS16_PL1793Neem nou opener Homecoming, dat is dus gewoon dezelfde vibe als Be Here Now. En single Hey No Pressure voelt als een moderne Three More Days. Het mag op vinyl dan allemaal aan elkaar geplakt zijn en als twee delen klinken, op Spotify staan gewoon acht liedjes. Another Day voelt als een combinatie tussen Barfly en Till The Sun Turns Black.

Niet dat het allemaal klassiek werk op herhaling is, hoor, LaMontagne werkt samen met Jim James (van My Morning Jacket) en samen maken ze er een mooie trip van vol mooie gitaarpartijen, zachte fluistervocalen en hier en daar een moment dat iets pittiger en meer uptempo klinkt. In de vorm van een ingewikkeld conceptalbum, waar je dan wel weer even voor moet zitten om ernaar te luisteren. Net als bij zijn eerste platen dus.

In die zin ben ik dus, juist als fan van het eerste uur, best blij met dit album. Rondom de verschijning van God Willin’ & The Creek Don’t Rise riep ik een keer dat het tweede album van LaMontagne het hoogtepunt uit het oeuvre van LaMontagne tot nu toe bleek te zijn. Ik koesterde de hoop dat er in de toekomst toch nog een groot hoogtepunt bij komt. Vorig album Supernova was verfrissend, maar toch ook wel poppy en bij tijd en wijle zelfs commercieel. Ray LaMontagne heeft met Orebore, Oeleboele, Ouroboros een ouderwets LaMontagne-album gemaakt, maar met de ambitie en avontuurlijke insteek die hij met Supernova vond.

Zelf ziet hij dat toch echt anders, want de liedjes spreken nu voor zichzelf. Uit hetzelfde interview: “I hear myself completely out of the way, just letting the songs dictate. They tell me what they want. I follow them. It’s their game.”

Tuurlijk LaMontagne. Hij geeft er niet zo veel om wat de publieke perceptie van hem is, zo lezen we in een ander interview, met RollingStone.com. Dus dan kan ik hier best roepen wat ik wil. Want of hij het nu wil of niet, Ourbros, Oreo, Ouroboros had best tien jaar geleden gemaakt kunnen worden, met een mooiere cover en een betere titel. Er zit genoeg in waar de fan van het eerste uur al jaren op zit te wachten. Als hij dat zelf niet ziet, dan heeft hij een bord voor zijn kop. Misschien moet hij een keer samen met wat fans naar die eerste platen luisteren. Dan leert hij zelf dat die nummers stuk voor stuk klassiekers zijn en tot fenomenale kippenvelmomenten leiden. En dat dat live nog veel beter lukt, staat buiten kijf. Maar doe je oudere platen niet af als manhandling en geforceerde kunstgrepen. Dan heb je dus gewoon een Ourobord voor je kop…

Previous ArticleNext Article
Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

This post has 1 Comment

1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

I.

Ik hou helemaal niet van festivals

Als muziekliefhebber heb ik honderden concerten bezocht in mijn leven. Er waren grote concerten bij – in de Amsterdam ArenA bijvoorbeeld, en ook hele kleine huiskamerconcerten ergens in Nijmegen. Ik ben ervoor naar Groningen geweest, naar Den Haag en in kleine Limburgse dorpen. En ik deed dat meestal met vrienden en soms alleen. Met vrienden is meestal leuker, gedeeld plezier immers. Dus je zou zeggen dat een festival de logische volgende stap is. Maar ik hou helemaal niet van festivals.

Lekker de camping op met wat vrienden, chillen in het gras, biertje erbij en genieten van de zon. Oh ja, en je favoriete bands natuurlijk. Het lijkt een ideaal weekend voor iedere muziekliefhebber. Toch spraken de grote festivals me nooit echt aan. Lowlands en Pinkpop: ik ben er nooit geweest. Lach me maar uit. De 3voor12-stream volgen: prima. Maar ik voelde nooit de behoefte om erheen te gaan. Eén keer ging ik een dag op en neer naar Best Kept Secret. Ik zag er onder andere The Tallest Man On Earth, Franz Ferdinand en The War On Drugs. En nog meer. Verder pakte ik eens een dagje Motel Mozaïque mee en het Naked Song Festival in Eindhoven. En natuurlijk loop ik als Nijmegenaar rond op het Valkhoffestival. Maar dat was het dan ook, tot ik me dit jaar liet overhalen om af te reizen naar Down The Rabbit Hole. Vooruit.

Vooruit, zeg ik, maar die camping kregen ze me niet op. Het was ook een last minute beslissing om nog te gaan, en om nu ook nog een tent te regelen. Het leek mij beter om de spreekwoordelijke kat uit de boom te kijken en dus op en neer te gaan naar Ewijk/Beuningen of waar De Groene Heuvels zich ook mogen bevinden. Op de fiets, dacht ik op dag één, maar met veertien kilometer straffe wind en open veld op de route besloot ik op dag twee de OV-optie te nemen. Naar station Wijchen dus – en daar met een nogal onvoorspelbare pendelbus naar het terrein. Niet ideaal, maar uiteindelijk acceptabel – ik had minder pech dan andere mensen die op en neer reisden met deze bus.

Dag drie kon ik een lift krijgen van een vriend met een auto: we lachten allebei over het gemak waarmee we richting het konijnenhol reden: “volgend jaar kan dit iedere dag joh!” En toen werden we, op 200 meter van het terrein, rechtsaf gestuurd, terug de snelweg op en na een omleiding van zeker een kwartier – dat is een verdubbeling van de reistijd – bereiken we alsnog het parkeerterrein. Conclusie: je kunt beter blijven slapen op het terrein.

MAAR IS DAT WEL ZO? Want iedere ochtend hoorde ik horrorverhalen, ofwel van de afgelopen nacht, ofwel van eerdere festivals. Over loeiende generatoren, over lallende mensen, of gewoon over vieze Hollandse regen, die omdat het tentdoek net niet helemaal lekker strak staat, gewoon de tent inkomt. Maar verder is het genieten hoor, op zo’n festivalcamping. Lekker in de rij voor de douches of acrobatische toeren op een vieze wc-bril een grote boodschap verkondigen. Nee, toen ik ‘s morgens wakker werd in mijn eigen bed, uitgeslapen en wel, kon ik er weer vol tegenaan. Vergelijk dat met de meewarige, verslagen mensen die op de zondag al vertrokken omdat ze er genoeg van hadden… Dat gaat toch tegen het motto “we verkopen geen dagkaarten dus everybody is in for the whole ride” in…

Dus natuurlijk mag je mij uitlachen, uitschelden voor luxepoes of ‘geen echte’, maar als ik dan zo’n meerdaags festival moet doen, dan doe ik het op mijn eigen manier. Want natuurlijk hou ik wel van gezelligheid, maar niet van halfdronken idioten. Ik kom zo’n terrein op en denk de eerste tien minuten: ik draai weer om… Natuurlijk hou ik van ‘s avonds goede gesprekken voeren, maar niet in een doorweekte tent. Nee, deze jongen was er heel blij mee dat hij ‘s avonds naar huis kon en ‘s morgens weer fris op kon staan. Mijn festivalplezier wordt niet vergroot door een legging te kopen en aan te trekken omdat mijn andere kleren doorweekt zijn. Of door de derde dag heenworstelen omdat ik geen oog heb dichtgedaan.

Want daardoor heb ik dus in vrij optima forma gezien – in chronologische volgorde: Nick Mulvey (jeej), Bear’s Den, Bonobo (jeej), Sinkane (mijn ontdekking van het festival) Moderat (meh), Spinvis (jeej), Moss, Soulwax (had ik van kunnen genieten als ik niet helemaal achteraan naast een paar Wijchenaren had gestaan die over hun werk aan het kleppen waren – ik ga nu een experimenteel theaterstuk opzetten waarbij ik een headliner laat spelen en tegelijkertijd een groep mensen met luide stem er overheen laat kletsen), Fleet Foxes (niet echt een zaterdagavondband helaas), The Avalanches (haha), Spoon (duizend hartjes voor Spoon), Xavier Rudd (iets te veel clichés met zijn tuinbroek enzo, maar wel een gave didgeridoo), War Paint (matig geluid daar, net als bij veel andere acts trouwens) en Father John Misty (zo gaaf!). Het was vet, muzikaal was het mooi en het was gezellig. En als ik weg wilde, kon ik weg.

Ik heb dit weekend geleerd dat je festivals vooral op je eigen manier moet doen, want dat doet iedereen. En mijn manier is dus niet all-in de camping op met kutweer. Mijn manier is met enig comfort, een introvertveilige zone en vooral genieten van de muziek. Want dat heeft Down The Rabbit Hole dus wel gedaan: ik realiseerde me weer hoe tof ik bandjes, singer-songwriters en zelfs elektronische acts vind. En hoe weinig ik er eigenlijk ken.

Dus misschien doe ik in de toekomst nog wel eens een festivalweekend. En wellicht ook wel Down The Rabbit Hole. Maar dan doe ik het wel op mijn manier. En ik zeg niet dat die beter is, maar ik word er in ieder geval gelukkiger van. En ik geniet er niet minder om.

N.b. overigens heb ik dus op de organisatie van Down The Rabbit Hole niet veel aan te merken, behalve dat het festivalterrein dus duidelijk niet in Beuningen is én dat de pendelbus vanaf Nijmegen relaxter zou zijn geweest voor vrijwel iedereen, dat het geluid soms tegenviel en dat de omleidingsroute wel extreem was… Maar ja, verder dus wel props. 😉