In deze tijd dat er wel een EK Voetbal is maar Nederland niet meedoet, schrijft Stefan van ditisstefan.nl iedere wedstrijd een stukje, wat dan enige tijd later op ditisstefan.nl verschijnt. Er zullen een paar onderbrekingen in zitten vanwege andere verplichtingen, maar verder zal hij trouw schrijven! Het is niet zo dat er nooit iets over de wedstrijden van het EK komt te staan, maar dat is zeker niet de norm. Net als alcohol kinderen, alcohol is ook niet de norm…

13 juni – 15:00 uur: Spanje – Tsjechië 1-0 (1-0)

Ik weet dat het geen constructieve reactie is in een gesprek, kinderachtig zelfs, maar ik hou heel erg van “Goed verhaal, lekker kort ook” (vooral als beide delen door verschillende mensen worden uitgesproken. Ik heb geen idee waar het vandaan komt (via het VIVA-forum, bron van alle wijsheid, kwam ik op deze reclame over de financiële bijsluiter uit??), maar het bevalt me. En ik zie het een beetje als de Nederlandse, verbeterde variant van TL;DR (Too Long, Didn’t Read). GV;LK(O) is echter te gebruiken bij zowel lange als korte verhalen van bedenkelijk niveau en kan ook gebruikt worden als het een prima awesome verhaal is, maar je toch je gesprekspartner een beetje op stang wil jagen. Als iemand die zelf nogal eens een woord te veel veel gebruikt, kan ik daar wel om lachen. Wat dit stukje overigens niet tot een uitnodiging maakt om al mijn verhalen op deze manier af te kappen.

90 punten trouwens bij deze wedstrijd. #allesgoed

13 juni – 18:00 uur: Ierland – Zweden 1-1 (0-1)

Op maandag ervaar ik nog een andere druk, naast ‘de werkweek is weer begonnen.’ En dat is: zo snel mogelijk Game of Thrones kijken om niet alles al op internet te hebben gelezen. Wel een voordeel: dat alle fantheorieën van de afgelopen afleveringen zo uit de hand beginnen te lopen dat het best verfrissend is als iets gewoon is wat het lijkt.

13 juni – 21:00 uur: België – Italië 0-2 (1-0)

Dit zijn de wedstrijden. Twee landen met ‘ë’. Italië – België leek een van de interessantere wedstrijden vooraf, maar dat betekent nog niet dat ik er voor thuis blijf. Want maandagavond is traditiegetrouw seriesavond en dus zat ik in Nijmegen-West op een bank met een kop thee ‘The Americans’ te kijken. Plot: Russische man en vrouw zijn opgekweekt tot spion en samen in een huis in Amerika gezet, getrouwd en wel. Inmiddels hebben ze twee kinderen, gevoelens voor elkaar en een soms wat ambivalente houding tegen de missies en tactieken van hun vaderland, maar is het vooral belangrijk dat ze niet ontdekt worden. Ook volgen we een buurman, die juist weer jacht maakt op deze Americans voor de Amerikaanse overheid. Alleen weet hij nog niet wie zijn buren zijn…. . Dat alles in de Koude Oorlog in de jaren ’80, dat had ik er misschien bij moeten zeggen. In ieder geval: het is spannend om te zien hoe de plotontwikkelingen beide kanten van de spionagewereld beïnvloeden. Tipperdetip dus. Enige minpuntje zijn de soms wat lachwekkende ‘vermommingen’. Maar ja, de pruikentechniek was ook nog niet zo ver in de jaren ’80, denk ik dan maar.

Dus nee. Ik heb Italië – België niet gezien. En 0 punten gehaald. Zullen we er nu over ophouden?

Previous ArticleNext Article
Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

N.

Nieuw jaar, nieuwe Mac

Kun je vrienden zijn met je computer? Niet iedereen zal warme gevoelens koesteren jegens zijn digitale werkpaard, maar ik wel. Net vóór ik begon bij mijn eerste baan, kocht ik – toen ik nog net recht had op onderwijskorting – een iMac. Het was een hele grote, wel 27”, die ook meteen de tv zou zijn in mijn studentenkamer en later in mijn studio. Ik heb er de nodige films en series op gekeken, ja, maar er ook heel veel opgewerkt: teksten geschreven, websites gemaakt, software gereviewed, van alles. Jarenlang deed hij alles wat er op wilde, zelfs af en toe een spelletje. 

Een paar jaar geleden kreeg hij kuren. De grafische kaart deed het niet meer. Via YouTube-video’s kwam ik erachter dat dit euvel te verhelpen was door de kaart uit de iMac te halen en kort in de oven te bakken. Zo gezegd, zo gedaan. Dik twee jaar lang kon ik mijn iMac nog blijven gebruiken. Tot deze zomer, dan. Net voor ik een livestreamsessie voor Ether Site zou doen met een Duitse vriend, gaf de grafische kaart wederom de geest. Paniek! Snel alles op een andere geleende laptop geïnstalleerd… Sindsdien had ik, op mijn iPad na, geen echte computer meer. En dat was best jammer. Je kunt best veel op een iPad tegenwoordig, maar niet alles…

Eerlijk gezegd vertoonde de relatie met mijn iMac al een aantal jaar scheurtjes. In mijn appartement, waar ik in 2015 (volgens mij) naar toe verhuisde, had ik eigenlijk geen goede plek voor de iMac. Het apparaat stond op de slaapkamer, met het idee “dan kunnen we er soms film op kijken” – maar dat deden we eigenlijk nooit. En als ik de iMac nodig had voor ‘werk’, moest ik ‘m verhuizen naar de woonkamer. Als ik eerlijk ben, stond die gigagrote iMac nu vooral in de weg. 

En dus scheidden onze wegen eind 2020. Ja, ik deed in de herfst nog een poging om de videokaart nogmaals te redden, maar er brak een kabeltje bij het repareren en dat was de druppel: hier was geen redden meer aan. Daarom besloot ik een nieuwe te bestellen. 

Het is een Mac mini geworden. Een redelijk klein apparaat wat ik overal in huis kan neerzetten, net waar ik wil. Waar ik op kan inloggen met mijn iPad, maar die ik ook kan aansluiten op een beeldscherm of op de tv. En die ik kan verstoppen als ik ‘m niet nodig heb. Het is een hopelijk veelzijdig beestje, dat zich zal aanpassen naar gelang mijn gebruik door de jaren zal veranderen.

Afgelopen maandag kwam hij binnen. De eerste software heb ik geïnstalleerd en de eerste klusjes heb ik er zelfs al op gedaan. Ik heb er voor het eerst dit stukje op geschreven en ik heb getest of ik weer mee kan doen met een spelletje Age of Empires II, wat mijn vrienden online af en toe spelen. Het antwoord lijkt: ja!

Ik weet niet of deze Mac mini het ook tien jaar volhoudt. Het is een (iets) goedkoper apparaat dan de vorige iMac uit 2009, maar ik hoop er weer jaren mee vooruit te kunnen. We gaan het zien. 

Ondertussen staat mijn oude iMac nog in een hoek in de slaapkamer. Nadat de bestanden die ik nodig heb, zijn overgezet, gaat ‘ie waarschijnlijk op Marktplaats. De onderdelen zijn vast nog wat waard. Het voelt een beetje als een onwaardig afscheid. Straks staat ‘ie waarschijnlijk onder “available for parts” op Marktplaats. Terwijl we tien jaar samen hebben kunnen nerden, bijna elf jaar zelfs. Samen hebben we de eerste tien jaar van mijn werkende leven doorgemaakt. Maar het eind is gekomen. Hij weet er, zodra ik de harde schijf heb gewist, niet veel meer van. Maar ik zal ‘m niet gauw vergeten.