Podcasts, podcasts, podcasts. Er zijn er honderdduizenden van. En toch word je in Nederland nog vaak raar aangekeken als je zegt: “Ik luisterde me laatst toch een goede podcast.” Maar podcasten is het nieuwe radio luisteren, lezen en theater bezoeken tegelijk. En dat allemaal in je luie stoel, onderweg of als wapen tegen slapeloze nachten. Kortom, het woord klinkt stom, maar iedereen zou naar podcasts moeten luisteren, simpelweg omdat er voor iedereen wat is. Vorig jaar gaven we al een aantal tips, maar voor wie niet snapt waarom podcasts zo fijn zijn, hier podcasting 101.

Toegegeven, het is een bonus als je het niet erg vindt om naar Engelstalig geklets te luisteren. Het aanbod Engelstalige podcasts is namelijk vele malen groter dan het Nederlandse. Podcasts zijn hier nog niet zo doorgebroken als in Amerika. De Nederlandstalige podcasts die de hitlijsten domineerden, waren jarenlang herverpakte radioprogramma’s van de Publieke Omroep (zoals dat voorheen nog genoemd mocht worden) en dj-mixes. De laatste jaren is het aanbod groter geworden, maar ik kom nog regelmatig mensen tegen die podcasts omschrijven als ‘Uitzending Gemist Voor De Radio’.

Daarmee doe je ze echt te kort. Want podcasts zijn niet alleen Uitzending Gemist, ze zijn je eigen radiozender met je favoriete programma’s, onderwerpen en presentatoren, die op afroep voor jou aan het werk gaan. Ook in het Nederlands. Sinds ik een paar jaar geleden fanatiek ben gaan luisteren, heb ik een zorgvuldige samengestelde playlist met reportages en verhalen over mijn interesses opgebouwd: van tech en human interest tot popcultuur en wetenschap. Maar als religie, fictie of geschiedenis meer jouw goedkeuring kan dragen, of celebrity gossip en zelfhulp-inspiratie, dan kun je daarop afstemmen.

Je luistert podcasts met een goede podcastspeler. Die staat vaak al op je smartphone, maar je kunt ook goede apps installeren. Ik gebruik zelf Overcast, maar Stitcher, Apple Podcasts en zelfs Spotify zijn geschikt om podcasts mee te zoeken en luisteren. Met een goede podcastspeler kun je je abonneren op een podcast, zodat de afleveringen automatisch worden gedownload, en kun je snel zien welke podcasts je nog niet geluisterd hebt. En bij voorkeur ook nieuwe zoeken en aanbevolen krijgen. Je kunt uiteraard ook losse afleveringen luisteren en downloaden.

Toegegeven, je moet even zoeken waar je moet beginnen, maar de categoriepagina’s van iTunes of een simpele zoektocht op google conform de structuur “podcast tip [jouw onderwerp]” is een goed begin. En dan is het een kwestie van afstemmen. Als ik vroeger de noodzaak voelde om van vaste radiozender te switchen, was het ook uitproberen: zijn deze presentatoren bloedirritant? Hebben ze het over leuke dingen en is de muziek een beetje te pruimen. Is het niveau zoals ik het graag heb, deep dive of juist luchtig en oppervlakkig? Snap ik überhaupt waar deze mensen het over hebben? Zo niet: verwijder en door naar een volgende podcast.

Met name comedy podcasts zul je wel een kans moeten geven. Vaak leunen dit soort podcasts op in-jokes en running jokes, die je meer gaat waarderen als je de podcast beter kent. Dat betekent niet dat je bij aflevering 1 moet beginnen. Vaak zijn eerste afleveringen minder gepolijst en wat amateuristisch, terwijl na een aflevering of tien de podcast een beetje op stoom begint te komen. Iemand als Tim Ferriss begon als experiment te podcasten, dus als je daar de eerste twee afleveringen helemaal van luistert dan… Nou ja, dat is me nooit echt gelukt. Het tegenovergestelde kan ook: dat je in een podcast valt die zo gestileerd is dat je je afvraagt wat je in naam van alles wat je lief is aan het luisteren bent. Lijkt je dat wat? Ik verwijs je graag door naar Radiolab.

Het mooie van dit alles is dat het leeuwendeel van de podcasts gratis is. Podcastmakers verdienen geld door middel van advertenties, waar je over het algemeen maar even doorheen moet spoelen. Alleen bij Gimlet Media doen ze hun best om die advertenties interessant te maken. Die maken sowieso wel mooie podcasts en ze komen regelmatig langs in Incognitief Tipt (ja dat is meestal mijn schuld).

Het mooie van dit alles is ook dat er onderwerpen worden besproken die vaak niet interessant zijn voor radiostations, die immers ‘het grote publiek’ pogen te bedienen. Een show als Reply All over internet kan twintig minuten lang een Twitter-grap uitleggen, Radio 1 kan dat niet. Death, Sex & Money kan – voor Amerikaanse begrippen – taboedoorbrekend praten over inderdaad: onderwerpen waar we normaal misschien wat minder open over zijn. In Echt Gebeurd lezen mensen voor uit hun tienerdagboek of vertellen ze een ander verhaal dat ze hebben meegemaakt. Daar krijgen ze veel meer ruimte voor dan op de radio. En in De Rode Lantaarn kon je tijdens de tour aanschuiven voor fijne praat over etappes, met veel meer rust dan tijdens de SPORTZOMERRRRR!!1! op Radio 1. Sorry. NPO Radio 1.

Kortom: podcasts kunnen dieper gaan dan radio, sluiten aan bij je interesses en zijn beschikbaar wanneer jij kan luisteren. Duik in de wereld van de podcast, want iedereen moet weleens de was opvouwen, in de file staan of een slapeloze nacht doorkomen. Ze hebben een rare naam, maar laat dat je niet tegenhouden: iPod klonk eerst ook stom. Walkman vast ook. Probeer het eens, bijvoorbeeld met onze podcasts hier, of een van de hierboven genoemde. Of bekijk Nils’ lijstje van vorig jaar. Begin eraan!

 

Photo credit: Casey Fiesler from Atlanta – Wikipedia.

 

Previous ArticleNext Article
Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

S.

S-Town: bingepodcast over een klotedorp

Een moord, een klein dorpje in the middle of nowhere en een kleurrijke cast met figuren. S-Town is de nieuwste podcasthit, van de makers van de iconische podcasts This American Life en Serial. Het begint met een telefoontje over een moord in een klein klotedorp in Alabama, en in de zeven afleveringen die volgen maak je als luisteraar van alles mee en word je meegesleurd in complottheorieën, doolhoven en antieke klokwerken. “You’re beginning to figure it out now, aren’t you?”

Het begint op een dag, inmiddels jaren geleden, dat Brian Reed, producer van *This American Life* een e-mail krijgt met onderwerpregel: “John B McLemore lives in Shittown Alabama”. In de e-mail pitcht deze John dat zijn stad nog ‘shittier’ is dan je zou denken. Er is zelfs iemand vermoord en de moordenaar loopt vrij rond en schept erover op. En niemand doet er iets aan. En na enig over en weer gemail en getelefoneer besluit Brian uit te gaan zoeken of de moord op een erfgenaam van een van de rijkste families van het dorp daadwerkelijk is gepleegd. En hoe het kan dat de moordenaar vrij rondloopt.

En dus reist Brian Reed naar Shittown, Alabama en gaat op onderzoek. John blijkt een kleurrijk figuur, die zich inderdaad ergert aan zo’n beetje alle inwoners van zijn dorp, en zich daarnaast zorgen maakt over het broeikaseffect, de wereldeconomie en het verval van normen en waarden in zijn directe omgeving. Zijn vocabulaire is bloemrijk en zit vol met krachttermen. Tegelijkertijd is hij een lieve man, met een protegé die hij probeert te beschermen tegen alle “shit” in Shittown. En hij zorgt voor zijn moeder. Hij repareert antieke klokken en ontwerpt een doolhof dat hij aanlegt in zijn tuin. Kortom: of die moord nu echt is gebeurd of niet, Brian is geïntrigreerd. Vooral omdat Shittown in Alabama helemaal niet zo shit lijkt in eerste instantie. En als dan die plotwending komt die je stiekem al een beetje aan voelde komen, probeer dan nog maar eens te stoppen met bingen.

Bingebare podcast

Want bingen kan je met deze podcast. In plaats van iedere week een nieuwe aflevering uit te brengen, werden in ware Netflix-stijl alle afleveringen van de podcast tegelijk uitgebracht. Als experiment en met een veel plezierigere luisterervaring tot gevolg. De podcast eindigt nogal eens op een cliffhanger. Dan is het wel zo prettig dat je meteen door kunt met de volgende aflevering. En dat je dan niet eerst wordt doodgegooid met reclames of andere mededelingen: het verhaal gaat door. Tuurlijk komt er halverwege even wat reclame tussendoor – ze moeten immers ook geld verdienen, maar dat is minder erg dan vooraf en aan het eind van de aflevering.

De podcast is voorzien van een fijne soundtrack. Zo werd de theme tune gemaakt door Daniel Hart en eindigt iedere aflevering met A Rose for Emily van The Zombies. De combinatie van die twee stijlen, aangevuld met muziek van Matt McGinley (Gym Class Heroes, jeweetwel), Helado Negro en Trey Pollard, zet een sfeertje neer wat de ene keer sprookjesachtig en creepy overkomt en daarna weer ontzettend ruraal redneck. Soms vergeet je dat je naar non-fictie aan het luisteren bent, zo erg dreig je te verzinken in deze audioboekvariant van een podcast.

Kleurrijke details

Na de true crime journalistiek van Serial is dit het nieuwste experiment van de makers van die podcast en This American LifeSerial zorgde voor een opleving van het podcastgenre met onderzoeksjournalistiek omtrent één moord.  Het beïnvloedde de actualiteit zodanig dat het einde van de podcast nog ongewis was bij aanvang van het seizoen. Door alle afleveringen van S-Town in één keer uit te brengen, hoef je als luisteraar niet bang te zijn een half verhaal te krijgen: Brian Reed volgde John en het dorp ruim drie jaar. Wat je krijgt is een compleet verhaal, tot in detail uitgewerkt.

Mocht je in het begin nog denken: hoe krijgen ze in hemelsnaam zeven afleveringen gevuld met een podcast over een karikatuur van een rijke zonderling? Of een nietszeggend dorpje, dat zich bijvoorbeeld nog steeds verzet tegen het sluiten van homohuwelijken? Na drie afleveringen zit je zo in de wereld van deze klokkenrestaurateur, zijn familie en dorpsgenoten dat je wilt weten hoe het afloopt. Maar je wilt ook dat het nog zo lang mogelijk duurt. De vele details, die fantastisch zijn verwerkt in de verbluffend mooie artwork op de website, maken dit geen true crime story maar een prachtig verhaal vol mysteries, schatzoekerij, nare familieleden, mentale gezondheid en natuurlijk klokken en doolhoven. Luisteren dus!

Something’s happened. Something has absolutely happened in this town. There’s just too much little crap for something not to have happened. And I’m about had enough of Shittown and the things that goes on…

Luister hieronder deel 1 en de rest via je podcast app of online op de website van S-Town.

Copyright beeld: s-townpodcast.org