Trump Songs – de liederen tegen Donald Trump

Het is zover. Hij is gekozen. Donald Trump wordt de volgende president van de Verenigde Staten. Boze kiezers hebben gesproken, de rest van het electoraat blijft verbaasd achter. De muziekwereld heeft er in ieder geval alles aan gedaan om Trump-stemmers te ontmoedigen. Zij leverde met projecten als 30 days, 50 songs in ieder geval een grote bak met protestliederen nog voordat er ook maar één stem was geteld. Een selectie van tevergeefse liederen en opnames. 

Voornaamste bron van anti-Trump-muziek de afgelopen maand was 30 days, 50 songs. Het initiatief werd begonnen door Amerikaanse schrijver Dave Eggers als 30 days, 30 songs, maar naar verluid wilden zo veel artiesten meedoen dat het project werd uitgebreid. De tijdsdruk was hoog, de kwaliteitscontrole kneep hier en daar een oogje toe, maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn in ieder geval een aantal bijzondere nummers waar we even bij stil mogen staan nu Donald Trump daadwerkelijk President Elect is. En er zijn meer protestliederen die niet mochten baten…

Until The Ribbon Breaks – “Goodnight America”

‘Pro America, anti creeping nausea, pro choice, anti anything else’, is dit nummer, volgens de band, en geschreven vanuit het perspectief van de Republikeinse kandidaat. ‘Let’s build a wall, actually I’m rich, so fuck you all.’ Het mocht niet baten.

Moby and the Void Pacific Choir – Little Failure

Introtechnisch gezien doet dit nummer uit 30 days, 50 songs me vooral denken aan de hardrockversie van Här Kommer Pippi Långstrump door de Black IngvarsGelukkig gaat het daarna snel in een andere richting. Raar genoeg zou je van een bekende naam als Moby wel wat meer views mogen verwachten, maar ook dit nummer heeft minder dan 20.000 views verzameld, net als veel andere hits in deze lijst. Het is in ieder geval een nummer dat ongegeneerd op de man speelt. Best fijn. Al is de meezingfactor hier beperkt. Dat zit beter bij Moby’s andere bijdrage aan 30 days, 50 songs, maar helaas is de tekst daarvan dusdanig patronizing dat je spontaan op Trump zou gaan stemmen. Maar aangezien ook dat nummer minder dan 20.000 views heeft, denk ik niet dat het enige impact heeft gehad.

The New Resistance – The Anti-Trump Song

Ik wilde net een alinea beginnen met: The Anti-Trump Song begint net als een aantal andere bijdragen in deze lijst met quotes van Trump zelf, om daarna… Wat is dit voor herrie? Nee, hier ga ik geen woorden vuil aan maken. Maar goed, misschien houd je wel heel erg van dit soort muziek. Knock yourself out.

Franz Ferdinand – Demagogue

Misschien ben ik te kritisch op de nummers in deze lijst. Er wordt natuurlijk niet maanden gewerkt aan dit soort protestnummers. Zeker niet de 30 days, 50 songs-nummers, die vaak in een paar dagen tot stand zijn gekomen. Maar dit nummer van Franz Ferdinand vind ik erg goed gelukt voor dusdanige tijddruk, met actuele referenties en een aardige climax in de tweede helft.

Cold War Kids – Locker Room Talk

Hun laatste woorden waren:
‘At this point in the game, taking a shot at Trump almost feels unnecessary.’

Aimee Mann – Can’t You Tell?

Aimee Mann probeerde zich te verplaatsen in Donald Trump zelf. Ze kwam tot de conclusie dat Trump helemaal geen president wilde worden, maar vooral een punt wilde maken. ‘Isn’t anybody going to stop me? I don’t want this job.’ En het mooiste is dat dit liedje nog best houdbaar is na de verkiezing, want dit nummer kan de soundtrack zijn voor iedere incompetente ziel die op basis van populariteit ineens ergens de baas is geworden.

Death Cab For Cutie – A Million Dollar Loan

In het begeleidend schrijven bij dit nummer op de website van 30 days…, deelt Death Cab For Cutie een grappig bedoeld nep-interview, waarin Donald Trump op Fox News zegt dat hij het nummer dat DCFC heeft gemaakt toch terrible vindt. En dat hij het niet heeft gehoord. Het was grappig geweest als het nummer niet daadwerkelijk terrible was geweest. Of ja, de muziek is nog best prima, maar de tekst voelde al bij het verschijnen gedateerd en is allesbehalve bijtend vergeleken met andere nummers uit dit project. En als je dan toch aan een project meedoet waarbij je energie steekt in het haten van iets, dan kun je het maar beter goed doen.

Laura Gibson & Dave Pepper – Where Were You

Het valt nog te bezien wie er het meest onder gaat lijden, dat Donald Trump de verkiezingen heeft gewonnen. Maar vrouwen zijn een goede kanshebber. Laura Gibson vindt het hartverscheurend dat zo’n groot deel van Amerika denkt dat Trump hun enige optie is en voelt het verraad naar die burgers al aankomen. ‘It’s a lie…’ Haar nummer is dan ook verdrietig alsof er harten zijn gebroken, maar bevat ook zinnen als: ‘Where were you? You never cared much, Too busy pressing your body against somebody you felt was yours to touch.’ Pijnlijk goed, dit nummer.

EL VY – Are These My Jets?

Om dan toch maar op een vrolijke noot te eindigen… Niet elk nummer hoeft Donald Trump letterlijk en expliciet de grond in te stampen. EL VY – bestaande uit Matt Berninger, van The National, en Brent Knopf (Ramona Falls, Menomena) – kiest voor een WTF-aanpak, waarbij je je afvraagt wat het in hemelsnaam met Trump te maken heeft. Tot je de zin ‘I was rocking back and forth, feeding on the fear of course’ hoort. Bonus: je kunt het spelletje in de videoclip echt spelen. Volgens de band helpt het bij de ‘genezing’. Nou, we gaan het zien, de komende vier jaar.

Alle liederen uit het 30 days, 50 songs project zijn te horen op de officiële website en vaak ook op Spotify en andere streamingdiensten.

Geef een reactie