Hoorspelen zijn niet hip, maar podcasts gelukkig wel. Homecoming is een fictiepodcast met A-list Hollywood-sterren, een mysterieus plot en uitmuntende productie. Het eerste seizoen binge je er nu alle afleveringen beschikbaar zijn in drie uurtjes doorheen. Dus het is de ideale manier om je kerstvakantie af te sluiten of het nieuwe werkjaar mee te beginnen…

Homecoming is gemaakt door Gimlet Media. Ze zijn bekend van hitpodcasts als StartUp, Reply All en het door mij ontzettend geliefde Heavyweight. Al deze podcasts zijn echter non-fictie en dus was er geen succes verzekerd toen Gimlet aankondigden te werken aan een fictiepodcast. Voor fictie nemen luisteraars toch sneller de toevlucht tot audioboeken. Het bedrijf heeft dus alles op alles gezet om de podcast tot een succes te maken. Hier zijn de zes redenen waarom je moet luisteren naar Homecoming.

Het mysterieuze plot

Een fictiepodcast staat of valt met het verhaal. Dat is in deze thriller even vaag als spannend. We ontmoeten Heidi, die werkt in de bediening in een matig restaurant. Al snel is duidelijk dat ze dat niet altijd heeft gedaan. We krijgen flashbacks te horen in de vorm van telefoonopnames, opgenomen therapeutische sessies en afgeluisterde gesprekken. Heidi blijkt te hebben gewerkt op een speciale militaire basis, als een case worker voor getraumatiseerde militairen die terug gaan keren in de maatschappij. Hoe ze van daar in dat restaurant terecht is gekomen, is de centrale vraag van deze podcast. Zonder te veel weg te geven durf ik te stellen dat Homecoming een show is waar geheugen, trauma, therapie en morele beslissingen centraal staan, maar het is vooral heel erg spannend met cliffhanger na cliffhanger.

De all-star cast

De hoofdrol in Homecoming wordt gespeeld door Catherine Keener, die je kent van Into the Wild, Capote en Being John Malkovich. Ze klinkt een beetje als een kruising tussen een verkouden Rashida Jones en Scarlett Johansson, maar ze speelt haar rol met verve. Haar voornaamste tegenspelers zijn Oscar Isaac, Amy Sedaris, Friends-acteur David Schwimmer en oh ja, waarom niet, comedian David Cross (onder andere Arrested Development).

Je hoort dus heel veel bekende stemmen in deze serie. David Schwimmer speelt bijvoorbeeld een ontzettende boss from hell. In de eerste aflevering horen we deze Colin Belfast in een telefoongesprek met hoofdpersoon Heidi. Daarna kun je niet anders dan medelijden met Heidi hebben. Ook Oscar Isaac speelt zijn rol als militair heel sterk. Het is trouwens goed te begrijpen waarom deze sterren mee doen: Catherine Keener had er als hoofdpersoon een week werk aan, David Schwimmer was in een dag klaar met opnames. Het levert uren luisterplezier op met degelijke acteurs in overtuigende rollen.

Eli Horowitz

Homecoming is een goede HBO-show of Netflix-serie in podcastvorm en het geesteskind van Eli Horowitz. Deze auteur was jarenlang de man achter McSweeneys en hij schreef digitale romans als The Silent History en The Clock Without a Face. Die laatste is volgens sommige mensen the world’s weirdest book. Kortom: hij maakt niet alleen verhalen, hij snapt ook hoe je ze moet brengen. Dat is te horen aan de structuur en productie van de podcast. Het lijkt alsof je luistert naar echte geluidsopnames en echte gesprekken, net zoals je ze in een non-fictie podcast als Serial hoort.

De aftershow en de boekenlijst

De podcast is bijna vrij van commercials. Alleen Apple iBooks wordt voor en na de aflevering aangeprezen. Zelfs over die commercials is goed nagedacht. iBooks biedt een leeslijst met boeken die de inspiratie vormden voor Homecoming. Die leeslijst is standaard alleen in Amerika toegankelijk, maar staat gelukkig ook gewoon op Goodreads. Nog leuker: na de aflevering volgen enkele minuten aftershow, waarin iemand die aan de podcast heeft meegewerkt wordt geïnterviewd. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het maken van buitenopnames in New York nogal een uitdaging is – vind maar eens een stille plek. Meer over het maken van de show lees je trouwens bij Vanity Fair. Mensen die zich abonneren op de feed mogen binnenkort een volledige aftershow van seizoen 1 verwachten.

De tv-serie

Eind december werd bekend dat Sam Esmail, de maker van Mr. Robot, de rechten van de podcast heeft bemachtigd om een tv-serie te gaan maken. Dat zal hij vast niet helemaal zelf doen – de beste man is al druk genoeg – maar het is zeker geen gek idee dat dit verhaal ook op tv goed kan worden verteld. Zo kunnen de podcastluisteraars straks het internet gek maken met “ja, dit was beter in de podcast.” (talking to you, A Song of Ice and Fire-fans….).

Er komt een tweede seizoen

Oh ja, had ik al gezegd dat er een tweede seizoen komt van Homecoming? De tweede reeks afleveringen wordt gemaakt, want het verhaal van Heidi is nog niet afgelopen aan het einde van de zesde aflevering van de eerste reeks. Wie nu binget, is later dit jaar klaar om week na week mee te leven in dit spannende verhaal.

Homecoming is gratis te beluisteren via zo’n beetje alle podcast-apps en via de website van Gimlet Media.

Previous ArticleNext Article
Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

S.

S-Town: bingepodcast over een klotedorp

Een moord, een klein dorpje in the middle of nowhere en een kleurrijke cast met figuren. S-Town is de nieuwste podcasthit, van de makers van de iconische podcasts This American Life en Serial. Het begint met een telefoontje over een moord in een klein klotedorp in Alabama, en in de zeven afleveringen die volgen maak je als luisteraar van alles mee en word je meegesleurd in complottheorieën, doolhoven en antieke klokwerken. “You’re beginning to figure it out now, aren’t you?”

Het begint op een dag, inmiddels jaren geleden, dat Brian Reed, producer van *This American Life* een e-mail krijgt met onderwerpregel: “John B McLemore lives in Shittown Alabama”. In de e-mail pitcht deze John dat zijn stad nog ‘shittier’ is dan je zou denken. Er is zelfs iemand vermoord en de moordenaar loopt vrij rond en schept erover op. En niemand doet er iets aan. En na enig over en weer gemail en getelefoneer besluit Brian uit te gaan zoeken of de moord op een erfgenaam van een van de rijkste families van het dorp daadwerkelijk is gepleegd. En hoe het kan dat de moordenaar vrij rondloopt.

En dus reist Brian Reed naar Shittown, Alabama en gaat op onderzoek. John blijkt een kleurrijk figuur, die zich inderdaad ergert aan zo’n beetje alle inwoners van zijn dorp, en zich daarnaast zorgen maakt over het broeikaseffect, de wereldeconomie en het verval van normen en waarden in zijn directe omgeving. Zijn vocabulaire is bloemrijk en zit vol met krachttermen. Tegelijkertijd is hij een lieve man, met een protegé die hij probeert te beschermen tegen alle “shit” in Shittown. En hij zorgt voor zijn moeder. Hij repareert antieke klokken en ontwerpt een doolhof dat hij aanlegt in zijn tuin. Kortom: of die moord nu echt is gebeurd of niet, Brian is geïntrigreerd. Vooral omdat Shittown in Alabama helemaal niet zo shit lijkt in eerste instantie. En als dan die plotwending komt die je stiekem al een beetje aan voelde komen, probeer dan nog maar eens te stoppen met bingen.

Bingebare podcast

Want bingen kan je met deze podcast. In plaats van iedere week een nieuwe aflevering uit te brengen, werden in ware Netflix-stijl alle afleveringen van de podcast tegelijk uitgebracht. Als experiment en met een veel plezierigere luisterervaring tot gevolg. De podcast eindigt nogal eens op een cliffhanger. Dan is het wel zo prettig dat je meteen door kunt met de volgende aflevering. En dat je dan niet eerst wordt doodgegooid met reclames of andere mededelingen: het verhaal gaat door. Tuurlijk komt er halverwege even wat reclame tussendoor – ze moeten immers ook geld verdienen, maar dat is minder erg dan vooraf en aan het eind van de aflevering.

De podcast is voorzien van een fijne soundtrack. Zo werd de theme tune gemaakt door Daniel Hart en eindigt iedere aflevering met A Rose for Emily van The Zombies. De combinatie van die twee stijlen, aangevuld met muziek van Matt McGinley (Gym Class Heroes, jeweetwel), Helado Negro en Trey Pollard, zet een sfeertje neer wat de ene keer sprookjesachtig en creepy overkomt en daarna weer ontzettend ruraal redneck. Soms vergeet je dat je naar non-fictie aan het luisteren bent, zo erg dreig je te verzinken in deze audioboekvariant van een podcast.

Kleurrijke details

Na de true crime journalistiek van Serial is dit het nieuwste experiment van de makers van die podcast en This American LifeSerial zorgde voor een opleving van het podcastgenre met onderzoeksjournalistiek omtrent één moord.  Het beïnvloedde de actualiteit zodanig dat het einde van de podcast nog ongewis was bij aanvang van het seizoen. Door alle afleveringen van S-Town in één keer uit te brengen, hoef je als luisteraar niet bang te zijn een half verhaal te krijgen: Brian Reed volgde John en het dorp ruim drie jaar. Wat je krijgt is een compleet verhaal, tot in detail uitgewerkt.

Mocht je in het begin nog denken: hoe krijgen ze in hemelsnaam zeven afleveringen gevuld met een podcast over een karikatuur van een rijke zonderling? Of een nietszeggend dorpje, dat zich bijvoorbeeld nog steeds verzet tegen het sluiten van homohuwelijken? Na drie afleveringen zit je zo in de wereld van deze klokkenrestaurateur, zijn familie en dorpsgenoten dat je wilt weten hoe het afloopt. Maar je wilt ook dat het nog zo lang mogelijk duurt. De vele details, die fantastisch zijn verwerkt in de verbluffend mooie artwork op de website, maken dit geen true crime story maar een prachtig verhaal vol mysteries, schatzoekerij, nare familieleden, mentale gezondheid en natuurlijk klokken en doolhoven. Luisteren dus!

Something’s happened. Something has absolutely happened in this town. There’s just too much little crap for something not to have happened. And I’m about had enough of Shittown and the things that goes on…

Luister hieronder deel 1 en de rest via je podcast app of online op de website van S-Town.

Copyright beeld: s-townpodcast.org