Waarom iedereen Homecoming moet luisteren

Hoorspelen zijn niet hip, maar podcasts gelukkig wel. Homecoming is een fictiepodcast met A-list Hollywood-sterren, een mysterieus plot en uitmuntende productie. Het eerste seizoen binge je er nu alle afleveringen beschikbaar zijn in drie uurtjes doorheen. Dus het is de ideale manier om je kerstvakantie af te sluiten of het nieuwe werkjaar mee te beginnen…

Homecoming is gemaakt door Gimlet Media. Ze zijn bekend van hitpodcasts als StartUp, Reply All en het door mij ontzettend geliefde Heavyweight. Al deze podcasts zijn echter non-fictie en dus was er geen succes verzekerd toen Gimlet aankondigden te werken aan een fictiepodcast. Voor fictie nemen luisteraars toch sneller de toevlucht tot audioboeken. Het bedrijf heeft dus alles op alles gezet om de podcast tot een succes te maken. Hier zijn de zes redenen waarom je moet luisteren naar Homecoming.

Het mysterieuze plot

Een fictiepodcast staat of valt met het verhaal. Dat is in deze thriller even vaag als spannend. We ontmoeten Heidi, die werkt in de bediening in een matig restaurant. Al snel is duidelijk dat ze dat niet altijd heeft gedaan. We krijgen flashbacks te horen in de vorm van telefoonopnames, opgenomen therapeutische sessies en afgeluisterde gesprekken. Heidi blijkt te hebben gewerkt op een speciale militaire basis, als een case worker voor getraumatiseerde militairen die terug gaan keren in de maatschappij. Hoe ze van daar in dat restaurant terecht is gekomen, is de centrale vraag van deze podcast. Zonder te veel weg te geven durf ik te stellen dat Homecoming een show is waar geheugen, trauma, therapie en morele beslissingen centraal staan, maar het is vooral heel erg spannend met cliffhanger na cliffhanger.

De all-star cast

De hoofdrol in Homecoming wordt gespeeld door Catherine Keener, die je kent van Into the Wild, Capote en Being John Malkovich. Ze klinkt een beetje als een kruising tussen een verkouden Rashida Jones en Scarlett Johansson, maar ze speelt haar rol met verve. Haar voornaamste tegenspelers zijn Oscar Isaac, Amy Sedaris, Friends-acteur David Schwimmer en oh ja, waarom niet, comedian David Cross (onder andere Arrested Development).

Je hoort dus heel veel bekende stemmen in deze serie. David Schwimmer speelt bijvoorbeeld een ontzettende boss from hell. In de eerste aflevering horen we deze Colin Belfast in een telefoongesprek met hoofdpersoon Heidi. Daarna kun je niet anders dan medelijden met Heidi hebben. Ook Oscar Isaac speelt zijn rol als militair heel sterk. Het is trouwens goed te begrijpen waarom deze sterren mee doen: Catherine Keener had er als hoofdpersoon een week werk aan, David Schwimmer was in een dag klaar met opnames. Het levert uren luisterplezier op met degelijke acteurs in overtuigende rollen.

Eli Horowitz

Homecoming is een goede HBO-show of Netflix-serie in podcastvorm en het geesteskind van Eli Horowitz. Deze auteur was jarenlang de man achter McSweeneys en hij schreef digitale romans als The Silent History en The Clock Without a Face. Die laatste is volgens sommige mensen the world’s weirdest book. Kortom: hij maakt niet alleen verhalen, hij snapt ook hoe je ze moet brengen. Dat is te horen aan de structuur en productie van de podcast. Het lijkt alsof je luistert naar echte geluidsopnames en echte gesprekken, net zoals je ze in een non-fictie podcast als Serial hoort.

De aftershow en de boekenlijst

De podcast is bijna vrij van commercials. Alleen Apple iBooks wordt voor en na de aflevering aangeprezen. Zelfs over die commercials is goed nagedacht. iBooks biedt een leeslijst met boeken die de inspiratie vormden voor Homecoming. Die leeslijst is standaard alleen in Amerika toegankelijk, maar staat gelukkig ook gewoon op Goodreads. Nog leuker: na de aflevering volgen enkele minuten aftershow, waarin iemand die aan de podcast heeft meegewerkt wordt geïnterviewd. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het maken van buitenopnames in New York nogal een uitdaging is – vind maar eens een stille plek. Meer over het maken van de show lees je trouwens bij Vanity Fair. Mensen die zich abonneren op de feed mogen binnenkort een volledige aftershow van seizoen 1 verwachten.

De tv-serie

Eind december werd bekend dat Sam Esmail, de maker van Mr. Robot, de rechten van de podcast heeft bemachtigd om een tv-serie te gaan maken. Dat zal hij vast niet helemaal zelf doen – de beste man is al druk genoeg – maar het is zeker geen gek idee dat dit verhaal ook op tv goed kan worden verteld. Zo kunnen de podcastluisteraars straks het internet gek maken met “ja, dit was beter in de podcast.” (talking to you, A Song of Ice and Fire-fans….).

Er komt een tweede seizoen

Oh ja, had ik al gezegd dat er een tweede seizoen komt van Homecoming? De tweede reeks afleveringen wordt gemaakt, want het verhaal van Heidi is nog niet afgelopen aan het einde van de zesde aflevering van de eerste reeks. Wie nu binget, is later dit jaar klaar om week na week mee te leven in dit spannende verhaal.

Homecoming is gratis te beluisteren via zo’n beetje alle podcast-apps en via de website van Gimlet Media.

Geef een reactie