Wie Is De Mol aflevering 3 is ploeteren in het zand, vuurwerk en ouderwets klooien in auto’s met portofoons. Nog acht kandidaten, waaronder de Mol, we zijn er klaar voor. 

Dag 5

Jochem gaat naar de gevonden voorwerpen van het hotel, omdat hij zijn molboekje kwijt is. Hilarische tv nu al. Oh Jochem! Sigrid heeft het niet, maar gaat wel even bij Thomas en Diederik rondneuzen of het daar ligt. Ze vindt geen molboekje maar wel de vragenlijst van Thomas. Jeweetwel, die je als kandidaat voor het programma invult. Die jat Sigrid even mee. Al verdenkt ze Thomas niet.

Maar wie heeft het boekje dan wel?
Imanuelle
(dat rijmt)

Imanuelle heeft het boekje wel en ze is er hééél blij mee. Maar: of er staat niks boeiends in want Jochem is een kandidaat (en niet eens een goede: want hij laat zijn boekje liggen), of hij is de Mol en er staat fake informatie in.

Op naar Manzanita, een plekje met dik 600 inwoners volgens Google Maps. Aldaar worden de twee potten van Jochem en Diederik samengevoegd: 4200 euro, de vrouwelijke penningmeester gaat aan de slag. En iedereen mag gaan rennen door de duinen. Geldestafette!

Er is een coach (Diederik), er zijn opgedeelde geldbiljetten die niet compleet mingeld vormen, er is een limiet. Imanuelle klaagt dat zij nooit wordt gekozen, maar we zijn los. Jeroen gaat op pad, neemt geen uitwijk maar wel wat geld mee, Roos is fanatieker en jaagt wel op het grote geld. Er liggen ook kartonnetjes, dus die neemt ze ook maar mee. Het loopt allemaal nog goed als Sigrid aan de beurt is. Zij ontdekt dat de kartonnetjes niet zo boeiend waren, maar de 250 euro die ze volgens haar eigen voice-over vindt hopelijk wel.

Sigrid “geen kartonnetjes” ten Napel

Sanne is even wat vragen aan het stellen, om de irritatiefactor wat te verhogen. Volgens Roos is het verwarring zaaien, ik vind het gewoon vervelend. Iedereen neemt massaal de kartonnetjes mee, dus als Imanuelle aan de beurt is, is er bijna een plastic zak nodig en weet niemand wat er nu precies is opgeraapt. Imanuelle vindt 20 euro, Jochem slaat de blauwe over en pakt alleen een groter (half?) briefje. Man, als Jochem de Mol is, dan is hij een klunzige. Je gelooft meteen dat hij echt zo is: “Ik pak alles.”

Thomas scoort nog 500 euro, met nog 3 minuten aan de klok en sprint daarna over de finish. Maar Jochem en Diederik voelen nattigheid. Van de 1130 euro moet er 1000 weer worden ingeleverd. Iemand heeft een half 1000 euro biljet meegenomen, en dus blijft er nog 130 euro over. De schuldige zou Jochem zijn. Uiteraard. Jochem. Wie anders? CLASSIC JOCHEM WEER HOOR! Lekker handig. Het kan ook nog bij Roos hebben gelegen in het eerste stuk, maar laten we Jochem maar de schuld geven. Of coach Diederik natuurlijk. Of toch Jochem.

Het mag de pret niet drukken, maar Thomas moet aan tafel toch even vragen naar zijn vragenlijst. Sigrid gebruikt haar beste acteerskills: “HUH?” De hele groep is over de zeik, want in elkaars bagage rommelen is over de grens. Voor Thomas aanleiding om vanaf nu helemaal loco te gaan: hard spelen! Gelukkig heeft Jochem zijn boekje ineens terug, dat is ook wat waard.

Maar de dag is nog niet voorbij. Op het strand wacht een nachtelijke opdracht. De kandidaten moeten tekenen. Imanuelle mag eindelijk een keer iets doen en Sigrid (“HUH?”) is de andere gelukkige die mag afwachten. De rest van de kandidaten moeten elkaar uitbeelden in het zand, maar niet met cijfers en letters. Sanne wil favoriete drankjes tekenen (“Nee, SANNE, dat is echt kei stom”, zegt de groep), dus wordt er toch iets met namen en beroepen gedaan.

BAM. Het strand wordt verlicht met vuurwerk. Vijf minuten is niet veel tijd, dus er wordt vooral getekend, weinig gecommuniceerd. Maar iedereen is blij. Sanne is trots, Jochem is blij met zijn Mickey Mouse-beertje, alleen Roos’ roos ‘verdrinkt’ door opkomend water.

Sigrid en Imanuelle hebben één minuut om alle tekeningen te bekijken. Dat lukt niet. Gelukkig raden ze vijf tekeningen wel. Eentje hebben ze fout (die over Thomas). Het levert 2500 euro op, niet slecht voor zes minuten werk in totaal. Maar Jochem wil wel nog even zeggen dat hij Mickey Mouse had getekend. Als je het uit moet leggen is het geen kunst meer, Jochem.

Dag 6

Terug naar Portland voor een duo-opdracht., maar niet voordat we zijn verblijd met het nu-echte-verbond van Thomas en Diederik. Uiteraard verdenkt Thomas Diederik nog wel. En we krijgen het niet te horen in de verhoorvideo, maar Diederik verdenkt Thomas vast ook nog een beetje.

“Bro!” “Bro!” “Let’s be Molbro’s!

Goed, de opdracht: in vier auto’s met daarop routeaanwijzingen rijden de kandidaten naar een eindpunt. De duo’s zijn Diederik en Roos; Jeroen en Sigrid; Thomas en Sanne en Jochem en Imanuelle. Dus gas op die lolly, allemaal naar 5th Avenue om elkaars aanwijzingen te lezen en door te geven. Parkeren mag niet, lol hebben met je ‘mollega’s’ (goede vondst, Jochem) wel: Imanuelle en Jochem zijn hard aan het lachen. Uiteindelijk komen de auto’s bij elkaar, maar bij elkaar blijven is lastig met stoplichten. Thomas en Sanne zijn ‘niet goed bezig’. Diederik en Roos vertalen ‘Country Roads’ naar het Nederlands en verlaten spontaan het speelveld. Goed bezig, kinderen.

Sigrid neemt de leiding en loodst de kandidaten richting het eindpunt. Alleen twijfelt ze over de volgorde van aanwijzing 10 en 11. Niet ideaal.. Met nog tien minuten te gaan ontstaat er totale verwarring over de zijstraten. Vijf minuten later is duidelijk dat de aanwijzingen fout waren. En met nog twee minuten te gaan, wordt er op de gok op een kerkje uitgekozen wat niet de opdrachtlocatie blijkt te zijn. Dat is namelijk de grote onafhankelijke boekhandel waar vier boeken met geld lagen (waaronder Miss Mole, IS DE MOL DAN EEN VROUW???). Helaas. No moneys!

Test
  • Sigrid verdenkt Jochem
  • Jochem verdenkt nog twee gedachten
  • Thomas blijft op drie (Jeroen, Roos, Sanne), maar sluit Diederik niet uit
  • Sanne verdenkt Imanuelle
  • Imanuelle verdenkt Jochem, Sanne, Jeroen en Diederik, kiest Jeroen
  • Jeroen verdenkt Diederik
  • Diederik verdenkt Jeroen
  • Roos verdenkt iedereen, maar zeker niet Imanuelle

Afvaller aflevering 3: Roos

Wie is de Mol? Sigrid het is Sanne hè? Het is vast Sanne

Quote van de aflevering: “We hopen Jochem, omdat hij een echte knuffelbeer is?” – Sigrid.

 

Previous ArticleNext Article
Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

W.

Wie is de mol? 2017 – Aflevering 8: ‘Raam taal’

Bondjes bondjes bondjes, de aflevering begint met het evalueren van bondjes. Want Jochems bondjespartner is er niet meer en #WIDM is geen Wie Is De Mol? als er geen bondjes zijn. Oh ja, en er wordt gefietst, gefotografeerd en gekropen. Plus: een test een executie.

Dag 14

In de Painted Hills is het tijd voor de eerste opdracht. Mooie achtergronden dus voor een ABC-opdracht op de fiets. Lekker fietsen en letters verzamelen – en iets met een alfabetische volgorde. De volgorde van de letters is het heikele punt, hier. Diederik en Jochem hebben discussies over de leesrichting en verkeerd-om-hangende letters. Sanne en Thomas hebben een vergelijkbaar verschil van mening. Kortom: dit gaat niet goed. Als Jochem ziet dat Diederik de N heeft opgehangen bij de Z, wordt het volgens hem pas echt verwarrend. Nee, dat was het meteen al. En het helpt niet dat iedereen loopt te hijgen van inspanning. Jochem gaat op een gegeven moment maar lopen (“laat maar”, omgekeerd “raam taal”). Diederik discussieert met Sanne. Aan het eind hangt de Z goed, dat heeft Diederik dus goed bedacht, al is het Jochem die hem er uiteindelijk hangt. Art schampert: “Wat voor alfabet het is? Het Vlaamse zeker.” Omdat de Mol een Vlaming is? Overigens draagt Thomas draagt een MTV-pet. MOL-TV??? Wat niet wegneemt dat deze opdracht heel hard is gefaald. 0 euro!

“Dit wordt niks, maar straks mag ik me als valse nicht verkleden dus dan ga ik wel shinen.”

Jochem wil graag nog even een finalebondje sluiten met Sanne (de zoveelste vrouw die hij deze serie “verslijt”). Sanne ziet het in eerste instantie niet zitten, want Jochem is toch de zwarte weduwe van de serie: als je een bondje met hem aangaat, moet je naar huis… Want hij is de Mol volgens Sanne. Jochem weet zeker dat iedereen op Diederik zit, dus moet Sanne alleen beslissen met wie ze naar de finale wil. Sanne gaat toch het bondje aan. “En over wie de mol is, hebben we het dan nog”, aldus Sanne. Want die zit op Jochem. Diederik verdenkt Sanne, dus vindt het nieuwe bondje minder waard dan zijn bondje met Thomas. Hun bondje is super awesome.

Op naar de antiekhoofdstad van Oregon voor een creatieve opdracht in duo’s. Sanne en Thomas, Diederik en Jochem. Spreekwoorden raden met vintage spullen voor 100 euro per spreekwoord. Sanne vindt het een leuk concept, Thomas kijkt het gegeven paard niet in de bek. Jochem vindt de hond in de pot. Diederik zaagt de poten eraf. En ze trekken er nog gekke bekken bij ook. Sanne en Thomas nemen vervolgens een ambitieuzer project voor zich: met de deur in huis vallen, een autodeur om precies te zijn.

“SCHAT, jij wilde toch een zadel in de badkamer?”

Jochem plukt van een kale kip – al lijken hij en Diederik zich niet heel druk te maken over of de spreekwoorden ook op de lijst staan. Maar het gaat goed. Sanne zaagt van dik hout planken. Alleen is er een spreekwoordpolaroid bij Sanne en Thomas verdwenen. Jochem speelt een valse nicht die uit de kast komt (man, man man…). Spreken is zilver, zwijgen is goud, wordt heel kunstzinnig bij Sanne en Thomas. En dan is Jochem eindelijk klaar om uit de kast te komen (man, man, man…).

Jochem en Diederik raden acht foto’s, Diederik raadt er zeven. Jochem weet er ook één. Sanne en Thomas raden er negen. 1700 euro in de pot erbij, in plaats van een hond! 12010 euro in de pot in totaal. Kan iemand even alle hints uit deze spreekwoorden halen?

Dag 15

Back to the bondjes…. Sanne zegt eerlijk dat ze de afgelopen keren vol op Jochem zat, Jochem zegt dat hij op Diederik zit. Uiteindelijk concluderen ze dat Thomas de Mol dan moet zijn, behalve dat ze zelf misschien liegen. Dus concluderen ze niks waar ze echt iets aan hebben. (Ben ik trouwens de enige die enigszins klaar is met al het bondjesgeleuter? Een beetje overkill, dit seizoen?

Door naar de volgende opdracht. De laatste voor de finale. Tijd voor de theme tune van Westworld, een woestijnlandschap en “Capture de vrijstelling”, maar dan wel ongezien want als je wel wordt gespot door de anderen ben je af. Portofoons dus en goed kijken of je de andere kandidaten ziet en hun kleur linten ook spot. Word je naam en kleur doorgegeven dan ben je af.  Alle kandidaten realiseren zich dat ze beter even geduld kunnen hebben. Thomas heeft he minste geduld en begint met kruipen. Jochem ziet Thomas kruipen, maar weet niet zeker of hij het ook echt is, of toch Sanne. Sanne kruipt ook maar wordt weer gezien door Thomas. Als Thomas: “Sanne Blauw” doorgeeft aan Art via de portofoon, weet Jochem dat Thomas rood is. Die hoeft dus niet eens meer te proberen om bij de vlag te komen (Thomas: “Kak”).

“Meerkats forage in a group with one “sentry” on guard watching for predators, while the others search for food.”

Diederik en Jochem zijn nog over. Stand off! Gelukkig is het heet en dus geen pretje om de hele dag in het gras te blijven liggen. Geel tegen groen, allebei redelijk goede kleuren in het geelgroene landschap. Diederik spot Jochem wel, maar niet zijn kleur. Dan is hij te onvoorzichtig en ziet Jochems Diederiks kleur: groen. Gele Jochem ownt de vrijstelling dus en is blij als een kind en de eerste finalist.Was dit trouwens de eerste opdracht waarbij geen geld te verdienen was in Wie Is De Mol? 

Diederik en Thomas met hun bondje vrezen het ergste: als Sanne inderdaad de Mol is, dan moet één van hen naar huis. Tenzij ze zelf liegen!!! Snapt u het nog?

Test en executie

Jochem: Hoeft geen test te maken
Thomas: Spreiden tussen Sanne en Jochem
Sanne: Jochem bijna zeker, en Diederik
Diederik: Vult naam van Jochem in, maar zet de vragen op iemand anders

Afvaller aflevering 8: we weten het pas volgende week…

Wie is de Mol? Thomas

Quote van de week: “Eén van het bondje gaat naar huis.” (Diederik)

Bonus-quote omdat er geen afvaller was: “Ik zeg ook niet hoe ik geslapen heb, maar het was heel bijzonder.” (Jochem)