Wie is de mol 2017 – Aflevering 5: ‘teugels in handen’

Aflevering 5 alweer, dat gaat hard. Net zoals de pot hard leeg ging vorige week. Dus met nog wat kleingeld over en met één kandidaat minder in hun midden reizen de overgebleven deelnemers de Oregon Trail af: back to nature! Niet de meest spannende aflevering dus, maar wel een van de meest sfeervolle…

We beginnen met de impact van het vertrek van Sigrid. Sanne heeft Sigrid vier keer als Mol gehad bij de test, dus ze vindt het een beetje raar dat Sigrid is afgevallen. Imanuelle kan het ook nog niet helemaal bevatten. Jochem vindt het een horrorscenario: hij vreest dat Imanuelle Sigrid heeft overtuigd dat Jochem de Mol is. INTRIGE!

Dag 9

In echte huifkarren wordt zestien kilometer van de Oregon Trail gevolgd, het spoor van de kolonisten. Een dag reizen en opdrachten uitvoeren: mag ik even zeggen dat het awesome is?

Allereerst de verdeling: Jeroen en Thomas gaan samen in een huifkar, Sanne en Imanuelle gaan samen en Jochem en Diederik zitten ook bij elkaar. Uiteraard zijn de kandidaten niet helemaal aan de elementen overgeleverd, het blijft immers tv, maar de kandidaten moeten zelf rijden. Of zoals Jeroen zegt: “er zit geen tempo in.” Helaas niet intraditionele klederdracht, waardoor wij iets minder nature vibes hebben dan de kandidaten zelf.

Jochem: “Ik snap NU waarom ze zeggen: ‘Krakende wagens piepen het langst.’
Diederik: “Wat zeg je?”

Na enkele minuten uitzending, als Diederik het bijna in de rug schiet (haha!), mogen de kandidaten op doelen schieten, met echte geweren en kogels. De schietschijven bewegen, waardoor het iets moeilijker is om ze te raken. Maa er zijn kogels genoeg en er is 100 euro te verdienen per schot in de roos. De kandidaten weten niet of ze echt iets hebben geraakt en gaan ook niet even kijken: ze moeten door. Jeroen rekent niet op veel rake schoten, want hij is nog getraumatiseerd van de veiling van de vorige aflevering.

In gewijzigde samenstelling per huifkar gaat de tocht door tot een weide met geschikte overnachtingsmogelijkheden wordt bereikt. Niet in tenten, maar op luchtbedden in de open lucht.  Sanne ontdekt eten in één van de karren: “ongesneden toestanden.” Er moet gewerkt worden, maar dat gaat echt wel goed. Zelfs de Mol wil fatsoenlijk slapen. Alleen Jochem en Imanuelle hebben even een onderonsje: want Jochem is niet blij dat Imanuelle een bondje gemaakt had met Sigrid. Is Imanuelle wel te vertrouwen? Na enig overleg wordt er informatie uitgewisseld en is er een nieuw verbeterd bondje.

Dan komt er een postbode langs met “persoonlijke post”. Op de enveloppen staan nummers, geen namen. Sanne, Imanuelle, Jeroen en Diederik kunnen de volgende dag langs de route jokers vinden. Thomas en Jochem kunnen ‘s nachts jokers maken met de zak tools, die op sneaky wijze wordt gezocht en uiteindelijk gevonden tijdens het koken.

“En dan staat op één van deze posters ongetwijfeld een hint voor de kijkers.”

Het is donker voordat de maaltijd klaar is. Bij het kampvuur wordt de leeggemaakte pot besproken. Diederik hoopt dat het nog goed gaat komen met het prijzengeld: “er zijn nog een paar afleveringen.”

‘s Nachts voeren Jochem en Thomas “Operatie Joker” uit. Met heet ijzer uit het kampvuur en houten ronde schijven maken de heren twee jokers. Maar heeft Diederik het gezien? Daar twijfelen de heren over en wij krijgen het niet te horen.

Dag 10

De nacht is kort, want voordat de reis verder kan moet er veel klaar gemaakt worden: de paarden en karren, het ontbijt. Drie uurtjes slaap hebben de kandidaten achter de rug als de tocht verder gaat. Thomas hoopt dat Diederik eerst naar hem toekomt met zijn vermoedens over hun nachtelijke escapades, omdat ze bondgenoten zijn. Maar Diederik komt niet in deze aflevering naar hem toe… Niets gezien dus?

Imanuelle deelt nu alles met Jochem. Ze weet dat ze Jochem kan vertrouwen en geeft hem aantekeningen van de dag ervoor. De kandidaten zoeken druk naar jokers, maar Jeroen vindt niks. Diederik – die overigens voor de verandering niet in een verduisterde dagboekkamer zit – faket misselijkheid om langs de wagen te lopen op zoek naar de joker

Tijd voor de volgende opdracht. Diederik wint rock, paper, scissors van Sanne en dat vindt ze niet erg. Hij moet posters beschrijven die andere kandidaten in een groot veld met 130 posters moeten vinden. Achter die posters zitten enveloppen met delen van een andere poster die Diederik weer moet zoeken. En dat gaat best goed. Iedereen vindt de posters vrij gemakkelijk, alleen Jochem loopt straal voorbij zijn poster en Thomas neemt een verkeerde envelop mee. Er wordt dus nauwelijks gemold, want ook Sanne geeft bijvoorbeeld goed door dat Diederik geen woorden die op de posters staan kan doorgeven. En Diederik zegt het ook nog een keer tegen de volgende kandidaat. Goede etherdiscipline dus. Met acht van de tien fragmenten is het een eitje voor Diederik om de laatste poster te vinden. Tadaaa: 2000 euro. 3280 euro in de pot. FEEL GOOD HUG!

Dan worden de laatste kilometers afgelegd en vertelt Art nog even de uitslag van de schietopdracht. Zes keer raak geschoten, wat niet heel veel is… Maar toch 600 euro waard. De pot eindigt dus deze aflevering op 3880 euro.

TEST EN EXECUTIE

Jeroen: Diederik (en een beetje Sanne en Jochem)
Jochem:
(krijgen we niet te zien, zet geen Joker)
Thomas:
(krijgen we niet te zien, maar zet joker in)
Sanne:
(krijgen we niet te zien, maar een man)
Imanuelle
: Diederik
Diederik: Jochem

Afvaller aflevering 5: Jeroen

Wie is de mol? Sanne.

Quote van de week: “Totally Brokeback, guys” – Thomas

Foto’s zijn eigendom van AVROTROS.

Posted by Stefan

Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *