S-Town: bingepodcast over een klotedorp

Een moord, een klein dorpje in the middle of nowhere en een kleurrijke cast met figuren. S-Town is de nieuwste podcasthit, van de makers van de iconische podcasts This American Life en Serial. Het begint met een telefoontje over een moord in een klein klotedorp in Alabama, en in de zeven afleveringen die volgen maak je als luisteraar van alles mee en word je meegesleurd in complottheorieën, doolhoven en antieke klokwerken. “You’re beginning to figure it out now, aren’t you?”

Het begint op een dag, inmiddels jaren geleden, dat Brian Reed, producer van *This American Life* een e-mail krijgt met onderwerpregel: “John B McLemore lives in Shittown Alabama”. In de e-mail pitcht deze John dat zijn stad nog ‘shittier’ is dan je zou denken. Er is zelfs iemand vermoord en de moordenaar loopt vrij rond en schept erover op. En niemand doet er iets aan. En na enig over en weer gemail en getelefoneer besluit Brian uit te gaan zoeken of de moord op een erfgenaam van een van de rijkste families van het dorp daadwerkelijk is gepleegd. En hoe het kan dat de moordenaar vrij rondloopt.

En dus reist Brian Reed naar Shittown, Alabama en gaat op onderzoek. John blijkt een kleurrijk figuur, die zich inderdaad ergert aan zo’n beetje alle inwoners van zijn dorp, en zich daarnaast zorgen maakt over het broeikaseffect, de wereldeconomie en het verval van normen en waarden in zijn directe omgeving. Zijn vocabulaire is bloemrijk en zit vol met krachttermen. Tegelijkertijd is hij een lieve man, met een protegé die hij probeert te beschermen tegen alle “shit” in Shittown. En hij zorgt voor zijn moeder. Hij repareert antieke klokken en ontwerpt een doolhof dat hij aanlegt in zijn tuin. Kortom: of die moord nu echt is gebeurd of niet, Brian is geïntrigreerd. Vooral omdat Shittown in Alabama helemaal niet zo shit lijkt in eerste instantie. En als dan die plotwending komt die je stiekem al een beetje aan voelde komen, probeer dan nog maar eens te stoppen met bingen.

Bingebare podcast

Want bingen kan je met deze podcast. In plaats van iedere week een nieuwe aflevering uit te brengen, werden in ware Netflix-stijl alle afleveringen van de podcast tegelijk uitgebracht. Als experiment en met een veel plezierigere luisterervaring tot gevolg. De podcast eindigt nogal eens op een cliffhanger. Dan is het wel zo prettig dat je meteen door kunt met de volgende aflevering. En dat je dan niet eerst wordt doodgegooid met reclames of andere mededelingen: het verhaal gaat door. Tuurlijk komt er halverwege even wat reclame tussendoor – ze moeten immers ook geld verdienen, maar dat is minder erg dan vooraf en aan het eind van de aflevering.

De podcast is voorzien van een fijne soundtrack. Zo werd de theme tune gemaakt door Daniel Hart en eindigt iedere aflevering met A Rose for Emily van The Zombies. De combinatie van die twee stijlen, aangevuld met muziek van Matt McGinley (Gym Class Heroes, jeweetwel), Helado Negro en Trey Pollard, zet een sfeertje neer wat de ene keer sprookjesachtig en creepy overkomt en daarna weer ontzettend ruraal redneck. Soms vergeet je dat je naar non-fictie aan het luisteren bent, zo erg dreig je te verzinken in deze audioboekvariant van een podcast.

Kleurrijke details

Na de true crime journalistiek van Serial is dit het nieuwste experiment van de makers van die podcast en This American LifeSerial zorgde voor een opleving van het podcastgenre met onderzoeksjournalistiek omtrent één moord.  Het beïnvloedde de actualiteit zodanig dat het einde van de podcast nog ongewis was bij aanvang van het seizoen. Door alle afleveringen van S-Town in één keer uit te brengen, hoef je als luisteraar niet bang te zijn een half verhaal te krijgen: Brian Reed volgde John en het dorp ruim drie jaar. Wat je krijgt is een compleet verhaal, tot in detail uitgewerkt.

Mocht je in het begin nog denken: hoe krijgen ze in hemelsnaam zeven afleveringen gevuld met een podcast over een karikatuur van een rijke zonderling? Of een nietszeggend dorpje, dat zich bijvoorbeeld nog steeds verzet tegen het sluiten van homohuwelijken? Na drie afleveringen zit je zo in de wereld van deze klokkenrestaurateur, zijn familie en dorpsgenoten dat je wilt weten hoe het afloopt. Maar je wilt ook dat het nog zo lang mogelijk duurt. De vele details, die fantastisch zijn verwerkt in de verbluffend mooie artwork op de website, maken dit geen true crime story maar een prachtig verhaal vol mysteries, schatzoekerij, nare familieleden, mentale gezondheid en natuurlijk klokken en doolhoven. Luisteren dus!

Something’s happened. Something has absolutely happened in this town. There’s just too much little crap for something not to have happened. And I’m about had enough of Shittown and the things that goes on…

Luister hieronder deel 1 en de rest via je podcast app of online op de website van S-Town.

Copyright beeld: s-townpodcast.org

Geef een reactie