Waarom ‘Feel It Still’ de zomerhit van 2017 moet worden

De zomerhit van deze zomer, als het aan mij ligt, duurt twee minuten en drieënveertig seconden en komt van een alternatief indierockbandje uit Alaska genaamd Portugal. The Man. Het nummer heet Feel It Still en op NPO Radio 1 zijn ze al fan. Het is het perfecte nummer om kei hard te zingen in de auto, te neuriën op kantoor, te playbacken op de fiets of gewoon om in je eentje op te dansen in de kamer. Ik heb al die dingen gedaan en ik ben het nummer nog steeds niet zat.

Eerst even die bandnaam: Portugal. The Man. Ze komen dus niet uit Portugal. En het is dus ook niet één man. Het vijftal komt oorspronkelijk uit Wasilla, Alaska. En als we ze in een genre moeten stoppen, dan is het rockmuziek, I guess, maar de waarheid is zoveel gecompliceerder. Na wat psychedelische nummers en albums wordt het bredere publiek gezocht met albums als In The Mountain In The Cloud (2011) en Evil Friends (2013). Dan haak ook ik aan, dus. Na een zoektocht van vier jaar naar een visie voor de volgende plaat verschijnt half juni Woodstock. Met dus DE ZOMERHIT van 2017:

Feel it Still is nu al de grootste hit in Amerika voor de band, en is zelfs dus op de Nederlandse radiozenders zo nu en dan te horen. En dat is logisch want het ligt lekker in het gehoor met fijne ooohoooh’s en een tekst die gewoon no-nonsense mee te zingen is:

Ooh woo, I’m a rebel just for kicks, now / Let me kick it like it’s 1986, now / Might be over now, but I feel it still

En dat brengt mij waarom het nummer de zomerhit van 2017 MOET worden. Het Shimmy-Shaket niet alleen lekker weg, en je kan het niet alleen overal meezingen, het is ook nog eens een subtiele call to arms. Want wie de tekst in de coupletten ook kan ontcijferen – de falsetto van de zanger is niet altijd even duidelijk – hoort dat er wel degelijk een boodschap in het nummer zit verstopt. En dat 1986 in het refrein, dat is het jaar waarin Fight For Your Right uitkwam van The Beastie Boys. En laat één van de leden van The Beastie Boys nou net hebben meegewerkt aan het nieuwe album van de heren. En wie verder luistert, hoort dat de heren geïnspireerd worden door de recente Amerikaanse geschiedenis en het politiek activisme uit de jaren ’60. En het hoogtepunt daarvan: Woodstock. Niet voor niks is dat ook de titel van het album. De gitarist van de band zegt tegen Metro:

It’s not a completely literal record. It’s not super on the nose — it’s still pop music, but it’s pop music that is accessible and still says something. It acknowledges just that we’re in a different spot than we were four years ago — as a band and as a country.

En dus is de tekst van het nummer niet alleen maar catchy, er zitten ook verwijzingen in naar de muur van Trump, de mogelijke terugkeer van het activisme en het praten over “making America great again.” Want dat lukt volgens de band niet op deze manier.

En dus is de clip van Feel It Still niet zo maar een ruige rockclip. Het is een aanklacht tegen apathie, wat veel duidelijker wordt bij een bezoek aan www.feelitstill.com. Daar kun je klikken op dertig ’tools’ waarmee je apathie bestrijdt: van doneren aan specifieke goede doelen tot het voeren van moeilijke gesprekken en het stemmen op vrouwen. In totaal zitten er dertig in de video, spot ze allemaal.

Dus:

  • Het nummer is catchy en kan uren op repeat staan.
  • Je kunt zowel op het nummer dansen als het meezingen.
  • Het bevat een actuele oproep, namelijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten als je het ergens niet mee eens bent.

Is er nog meer reden om dit nummer tot zomerhit van het jaar uit te roepen?

Nou, de band speelde het nummer gewoon twee keer tijdens hun concert in Amsterdam eind mei 2017. Want zo zijn ze dan ook alweer. En hoe gaaf is het als de zomerhit van dit jaar niet alleen een zomerse vakantiebestemming in de bandnaam heeft zitten, maar dat die ook nog eens in Alaska is geschreven?

I rest my case. En Feel It Still

https://www.youtube.com/watch?v=pBkHHoOIIn8

Geef een reactie