Privacy voorop bij online surfen met Brave Browser

Ruim een jaar gebruik ik nu de browser Brave. Deze browser is op dezelfde techniek gebouwd als Chrome en Firefox, maar voegt daar bovenop een bak met functionaliteiten toe die advertenties verbergen en trackers en dergelijke onschadelijk maken. Veiliger surfen dus. Alleen daarom al is het een uiterst geschikte, snelle browser, waarbij je nog steeds je favoriete Chrome extensions kan installeren en gebruiken – als je weet wat dat is en dat graag wil. Daarnaast proberen ze bij Brave een meer op privacy gericht verdienmodel voor het internet te ontwikkelen waarbij je crypto coins verdient, die je kan houden óf (automatisch) laat uitbetalen aan je favoriete internetsites. En dat laatste maakt het project nog een stuk interessanter.

Zo werkt het

Het installeren van Brave werkt niet anders dan bij andere browsers. Je gaat naar de website brave.com en download de browser voor jouw besturingssysteem. Daarna kun je gewoon surfen zoals je gewend bent. Op de startpagina van Brave verschijnen tellers die bijhouden hoeveel rotzooi de browser voor je geblokkeerd. Na ruim een jaar ziet dat er zo uit:

Aantal advertenties geblokkeerd, hoeveelheid data en tijd bespaard.

Als je wil, is dit alles wat je moet doen om veiliger en meer anoniem over het web te surfen. Wel slim: om een standaard zoekmachine in te stellen met meer privacy (zoals DuckDuckGo) of een groener alternatief (Ecosia.org) Belangrijke punten zijn nog:

  • het uitschakelen van de adblocker, de zogenaamde Brave Shield, op een website.
    Dit kan door op het leeuwtje in de adresbalk te klikken en op de schakelaar naast “Shields Up” te klikken. Bij dat leeuwicoontje kun je ook zien hoeveel advertenties en trackers de browser blokkeert.
  • Privé- en Tor-modus.
    Als je nog meer privacy wil, kun je net als in andere browsers de incognitomodus gebruiken. Dan wordt na het sluiten van het venster de browsergeschiedenis gewist. Als je nog anoniemer wilt surfen (maar ook langzamer) dan kun je de Tor-modus gebruiken. Hierbij wordt je IP-adres verborgen voor de sites die je bezoekt.

Crypto (BAT) verdienen

Dit deel is optioneel, maar als je geld wil verdienen of wil deelnemen aan het nieuwe internetverdienmodel van Brave, kun je privacyvriendelijke advertenties aanzetten in de browser. Je krijgt dan een aantal keer per dag (je kunt zelf instellen hoe vaak) advertenties aangeboden. Je hoeft er niet op te klikken of zelfs maar naar te kijken: ze komen gewoon af en toe langs. Als je deze functie aanzet, krijg je per advertentie een klein beetje BAT. Die afkorting staat voor Basic Attention Token. Dat is een cryptocurrency, net zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. Hoeveel je per advertentie krijgt, wisselt, maar één keer per maand krijg je in ieder geval de BAT uitbetaald. In ruim een jaar surfen, heb ik ruim 34 BAT verdiend.

Je kunt dan twee dingen doen. Standaard wordt de BAT automatisch uitgekeerd aan de uitgevers van de sites die je het meest bezoekt. Als je zelf een blog hebt, kun je ook je eigen site toevoegen, of een Twitter, Reddit, Vimeo, YouTube-account: de mogelijkheden zijn best wel uitgebreid. Je kunt ook ervoor kiezen om zelf iedere maand te bepalen aan wie je je BAT geeft. Zo’n BAT is momenteel iets meer dan een euro waard. Het idee hierachter is dus dat je de sites in BAT betaalt voor je bezoek ervan. Als genoeg mensen dit gaan doen, hoeven deze sites geen advertenties en trackers meer te gebruiken die je privacy schenden.

Mooi idee, maar het staat wel nog in de kinderschoenen. De browser is dan ook het begin: het bedrijf werkt onder andere aan een eigen zoekmachine – waar ook weer advertenties worden getoond, en aan een eigen advertentienetwerk dat moet gaan concurreren met bijvoorbeeld Google Adsense. En er komt nog veel meer technisch vernuft aan.

Je kunt die BAT natuurlijk ook zelf houden. Als ik al mijn BAT zelf had gehouden, had ik nu ruim 40 euro in BAT kunnen hebben, want de prijs fluctueert momenteel net boven de 1 euro. Best aardig voor een jaartje browsen – iets wat je sowieso al doet.

Nadelen

Er zijn vast ook nadelen aan het gebruik van Brave. Het crypto stuk is misschien in het begin wat uitdagend met Wallets en Balances, maar je hoeft er dus geen gebruik van te maken om toch veilig te kunnen surfen. Verder heeft de browser alle functies die je kent van andere browsers: favorieten, automatisch invullen, synchronisatie. En er wordt dus hard gebouwd om de browser nog veiliger, sneller en beter te maken.

Kortom: proberen die handel! Ik verdien er zelf trouwens niks aan om dit stukje te schrijven, ik besef me dat het misschien als reclame klinkt. Maar ik vond het na een jaar gewoon hoog tijd om wat te schrijven over Brave. Downloaden die handel dus, en veiliger surfen!

Geef een reactie