Structuur, bullet journals en Obsidian

Als werktitel typ ik in eerste instantie boven dit stukje “Structuur en notities”. Bij mezelf kruipt meteen het gevoel dat dit een saaie blog wordt. Waar ik eigenlijk over wil schrijven, is dat ik iemand ben die vaak naar structuur zoekt, maar er niet goed in is om het vol te houden. Waar ik ook over wil schrijven, is dat ik het voordeel van notities bijhouden wel degelijk inzie. Maar eerst ga ik iets vertellen over bullet journals.

Nou ja, ik werk dus sinds eind 2016 met bullet journals. Daarin schrijf ik ongeveer op wat ik wil met mijn leven op een bepaalde dag of in een bepaalde week. En dat brengt dan hopelijk wat structuur in mijn leven. Dat heb ik soms hard nodig. Maar ik ben geen robot, en soms kan ik mijn journal heel goed vermijden. Dan zit het nog in mijn tas omdat ik ‘m ergens mee naar toe heb genomen in het weekend (en vaak niet gebruikt). Nou ja, dan kan het tot dinsdag of woensdag duren voordat ik denk: nu moet ik er wel weer even mee aan de slag, hoor. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen, volgens de fanatieke aanhangers van Bullet Journals. Maar dat schuldgevoel heb ik soms toch.

Bijhouden

Je kunt van alles bijhouden in je bullet journal. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om collecties te maken van de films die je kijkt, of de boeken die je leest. Of je maakt habit trackers, waar je checkt of je wel elke dag genoeg stappen hebt, mediteert of genoeg water drinkt. En er zijn ook mensen die het als een creatief journal zien. Ze designen complete lay-outs, gebruiken het als creatief notititeboek en werken complete projecten op papier uit. Binnen de BuJo-community zijn er dan ook verschillende stromingen: de creatievelingen en de ‘basic bujos’ (die bijvoorbeeld een eigen Subreddit hebben). Er zijn dus genoeg mensen die vinden dat bullet journalling vooral gaat om lijstjes met bullets maken: dit is wat ik moet doen. De rest is niet boeiend. Er zijn ook mensen die zeggen: hé, als het voor jou werkt om elke dag een uurtje creatief te zijn met kleurtjes in een boekje: ga ervoor.

Ik heb dat wel geprobeerd hoor, om meer te doen met mijn journal. Maar het levert mij gewoon minder op, als dat creatieve gedoe. En ik probeer wel lijstjes bij te houden van de films die kijk. En ook die ik wil kijken. Maar in de praktijk kijk ik daar nooit meer naar. Het nadeel van een bullet journal daarbij is dat het niet digitaal is. Je kunt niet makkelijk dingen opzoeken, tenzij je je oude BuJo erbij pakt en terug gaat bladeren. Maar het heeft wel iets fijns en ook wel nostalgisch. Het afgelopen jaar zat ik de hele dag thuis te werken op een computer. Dan is het op zijn minst voor de afwisseling al fijn om iets anders te doen dan op een computer te werken.

Digitale tools

Desalniettemin word ik regelmatig verleid door digitale systemen waarin je je hoofd en gedachten kan ordenen. Apps als Craft.do, OneNote, Evernote, Bear, maar ook gewoon de Notities app op je telefoon: ze bieden voordelen als je je BuJo niet bij je hebt: snel even iets opschrijven en makkelijk doorzoekbaar maken. Ze hebben ook allemaal voordelen. Op mijn werklaptop (Windows) kan ik heel makkelijk een OneNote notitie toevoegen. Maar ik vind de lay-out van OneNote heel erg demotiverend werken. Evernote had alles wat ik zocht toen ik veel artikelen moest schrijven voor mijn werk, maar ging moeilijk doen met het synchroniseren met andere apparaten.

En dan is er nog Notion. Met Notion.so kun je dus heel makkelijk webpagina’s en complete lay-outs maken. Het is een soort Tabellen, lijsten, documenten en spreadsheettool in één. Je kunt er heel veel mee, maar het had voor mij één nadeel: de iPad app werkt bedroevend slecht en ik kreeg het gewoon niet in mijn systeem om snel notities toe te voegen. En je moet gewoon best wel veel zelf inrichten voordat het werkt zoals je wil. In die zin is het een soort Bullet Journal: je krijgt een lege witte pagina en je kunt er allerlei slimmigheden mee uithalen.

Notion heb ik met vlagen fanatiek gebruikt de afgelopen twee jaar. Ik heb er zelfs een paar maanden een abonnement op gehad, omdat ik het zo cool vond. Sinds vorig jaar kun je alles waarvoor ik ooit betaalde ook met de gratis account, dus dat is fijn. Maar ik merkte dat het gewoon net niet klikte in mijn hoofd qua gebruik. Het reageert niet snel genoeg op mijn acties en voor sommige dingen is het programma niet geschikt. Als je takenlijstjes wil bijhouden, kun je gewoon beter een andere app gebruiken. En voor notities is het programma dan weer aan de uitgebreide kant – maar wel relatief traag dus.

Obsidian

Nu ben ik uitgekomen – en aangekomen in dit verhaal – bij de app waar ik deze blog in typ: Obisidian.md. De tool, waar ik al tijdje over had gehoord, prijst zichzelf aan als “Your Second Brain”. Het idee is niet alleen dat je snel notities kan maken, maar ook dat je die notities aan elkaar kan linken. Dat kan met trefwoorden (al je notities over je favoriete band bijvoorbeeld), maar ook met links tussen notities. Er zijn mensen die het veel beter kunnen uitleggen, maar laat ik eens een poging doen…

Stel dat je bijvoorbeeld een artikel wil schrijven over friet. Of patat. Of friet. Wat als je een plek had waar je al je notities over friet al had verzameld? Dan begin je al een stuk makkelijker met het schrijven over friet, in plaats van dat je nu pas research gaat doen. ALS het je dus lukt om iedere keer dat je iets significants leest, denkt of hoort over friet een notitie te maken in je frietpagina – of op zijn minst dus trefwoorden te gebruiken, dan kun je uit al die notities putten als je aan de slag gaat met je artikel of project.

Als ik volgende week denk: ik wil een lijstje maken met alle Pixar-films en wat ik ervan vond, en dat publiceren op mijn blog. Dan kan ik – ondanks dat ik de meeste films wel gezien heb – daar geen goede lijst van maken. Terwijl als ik iedere keer kort iets had genoteerd, dat veel makkelijker gaat.

En het hoeft dus niet per se te leiden tot een nieuwe blog, of een artikel, of wat dan ook. Het kan ook gewoon fijn zijn om dingen makkelijk terug te lezen. Ik vind het bijvoorbeeld heel erg lastig dat er hier op ditisstefan.nl een groot archief is, waar eigenlijk een groot deel van mijn studententijd gedocumenteerd staat, maar dat ik daar niet makkelijk dingen in kan vinden. Ik weet gewoon niet meer wat ik zeven jaar geleden heb geschreven – laat staan twaalf of vijftien. Dat is wel jammer. In die zin is mijn ditisstefan.nl blog niet veel anders dan mijn bullet journal: Het is leuk dat het allemaal nog ergens staat, maar ik heb er zelf verdomd weinig aan. Een voordeel van Obsidian kan zijn dat je dus wél je gedachten makkelijk terug kan vinden, aan kan vullen en kan structureren.

Structuur

Dan moet je het natuurlijk wel dagelijks gaan gebruiken en komen we weer terug bij structuur. Of dat dagelijkse gebruik lukt als de nieuwigheid er vanaf is, moet ik nog zien. En hoe en of het samengaat met mijn bullet journal ook. Wellicht dat ik mijn BuJo blijf gebruiken als structuurtool als ik veel moet of het grote geheel niet goed overzie. En dat ik er snelle dingen in noteer die ik niet moet vergeten. Hopelijk is Obsidian dan een goede aanvulling. Het is in ieder geval een fijne schrijftool waar je heel veel in kan aanpassen aan jouw wensen: zowel in uiterlijk als functionaliteit. Er is nog geen mobiele app voor andere apparaten, maar dat komt hopelijk binnenkort. Tot die tijd eerst maar eens aan de slag gaan met notities en kijken of het voor me werkt.

Geef een reactie