Kanon 2021: wat neem ik mee

Deze zomer deed ik een halfslachtige poging om een Leven in EK-tijd te schrijven, een blogreeks over het leven en een beetje over het EK. Alleen kwam de eerste aflevering nooit af. Maar die halve blog begon met de woorden: Vroeger had ik op deze site een rubriek…. Die woorden zijn nu weer relevant. Vroeger had ik op deze site een rubriek die jaarlijks terugkeerde, namelijk de Kanon. Een flauwe woordgrap als aanleiding om een lijst met dingen te verzamelen die ik mee wil nemen naar de komende jaren. De laatste keer dat ik dat serieus aanpakte was in 2013, waarin ik in één muzikale post dertien albums en tien concerten meenam naar 2014.

Nou, tien concerten, dat is er dit jaar in ieder geval niet van gekomen. Dankzij de coronapandemie ben ik bij welgeteld één echt concert geweest. Dat was Turin Brakes in Bristol, Engeland, tijdens de fiets-, trein- en bootvakantie waar ik mijn vorige bericht reeds over schreef. En een avondje jazzmuziek luisteren. Verder hadden er wel concertbezoeken moeten plaatsvinden, maar die zijn allemaal uitgesteld naar 2022. Ben ik dusdanig positief over de toekomst dat ik geloof dat al deze concerten ook in 2022 gaan plaatsvinden? Nee, en met reden… Zo stond er een concert van Villagers gepland voor januari 2022, maar die is gezien de maatregelen die sinds zondag gelden, uitgesteld naar mei. Net op tijd voor een volgende variant? We zullen het zien.

Favoriete albums van 2021 heb ik echter wel. Dus die kan ik vast bespreken. Er zijn veel albums die ik luister die uit 2020 komen. Laura Marlings Song for Our Daughter, het debuut van Lounge At The Edge of Town, het fantastische Shore van Fleet Foxes, Punisher van Phoebe Bridgers, Off Off On van This Is The Kit… Ze blijven heerlijk in het gehoor liggen en sommige albums kwamen zelfs pas dit jaar echt goed binnen. Maar hier een lijstje met wat er dit jaar is verschenen en wat ik meeneem naar 2021:

The War on Drugs – I Don’t Live Here Anymore

Villagers – Fever Dreams

Turin Brakes – The Optimist LP (20th Anniversary Edition)

Big Red Machine – How Long Do You Think It’s Gonna Last?

Damien Jurado – The Monster Who Hated Pennsylvania

Kings of Convenience – Peace Or Love

Curtis Harding – If Words Were Flowers

Courtney Barnett – Things Take Time, Take Time

Evans McRae – Only Skin

Froukje – Licht en Donker

Bedouine – Waysides

Ada Lea – One hand on the steering wheel the other sewing a garden

Geef een reactie