Concertverslag: Dana Gavanski in Merleyn (27 september 2022)

Als mijn eigen administratie een beetje op orde is, is het in november 2022 tien jaar geleden dat ik voor het laatst in Merleyn was. Toen was het voor Ewert and the Dragons, een band uit Estland. Afgelopen dinsdag (27 september) was ik er voor de wonderschone liedjes van Dana Gavanski, die als we Wikipedia mogen geloven Servische roots heeft. Vanavond speelt ze veel nummers van haar prachtige tweede album When It Comes die ik op Dinked Edition had aangeschaft.

Het was dinsdag de tweede keer dat we Dana Gavanski live zagen. Toen we, net voordat Corona de wereld compleet veranderde, naar Damien Jurado in de Stevenskerk gingen in 2020, stond de voor ons nog totaal onbekende Dana in het voorprogramma. Als duo met haar multigetalenteerde bassist. Want, zoals ze zelf ook vanavond terugblikt, de galm in Stevenskerk is niet echt geschikt voor de complete band waarmee ze vanavond op het podium staat. Mijn vriendin en ik waren erg onder de indruk van haar set in de Stevenskerk. En sindsdien luisterde met name mijn vriendin wekelijks tot zelfs dagelijks de nummers van Dana Gavanski. Bijvoorbeeld Yesterday is Gone (video) en Good Instead of Bad (video).

Dat laatste nummer speelt ze vanavond niet, maar met Yesterday is Gone is van de partij. Net als haar excellente King Crimson cover I Talk To The Wind en haar The Kinks cover, Strangers. Want Dana Gavanski heeft covers weer omarmt, zegt ze vanavond. Maar haar eigen werk mag er dus ook zijn, zoals I Kiss The Night en Under the Sky.

We worden getrakteerd op tien mooie nummers en dan is het alweer voorbij. Een zeer geslaagde set, met een band in vorm en sympathieke praatjes tussendoor. De pianist trakteert op ons op muzak tijdens het stemmen, Gavanski haalt herinneringen op aan het wonen in een kleine stad waar alles op loopafstand is, en stelt voor dat we het na de set allemaal op een drinken zetten. Ik heb slechtere ideeĆ«n gehoord in mijn tijd als concertbezoeker… Het was een mooie avond, en met ieder geslaagd concert begint ieder concertbezoek weer wat normaler te voelen. Mooi.

Geef een reactie