Ditisdeweek 9 – 2023: lezen en luisteren

Koud, maar zonnig.

Maandag / 27-2

Vandaag heb ik mijn vrije dag van de week, als herstelmoment van de tour van vorige week. Dus doe ik het rustig aan, gaan we even naar de stad en lees ik Trofee uit van Gaea Schoeters: het was spannend, het was thematisch interessant, maar het was uiteindelijk toch niet helemaal mijn boek. Drie sterren kom ik op uit, maar misschien vind jij het wel een tof boek dus laat je niet per se afschrikken…

Dinsdag / 28-2

De laatste dag van februari is de eerste dag van mijn werkweek. Dat voelt toch raar: dat het als maandag voelt, maar geen maandag is. Ik merk ook nog dat het vroeg opstaan wat minder natuurlijk. Op het werk zit ik veel in overleg, dus de tijd vliegt voorbij.

’s Avonds begin ik in het nieuwe boek van de postacademische cursus literatuur, Ted van Lieshouts Beitelaar. Voor de verandering een auteur die ik al eens heb gelezen, Gebr. was een mooi boek – al is het wel wat jaren geleden dat ik het heb gelezen. Benieuwd dus naar dit nieuwe boek, dat volgens mij een pittige onderwerpskeuze heeft.

Woensdag/ 1-3

Woensdag ben ik de hele dag op Radboud Univerisiteit – van 9 tot 9 om precies te zijn. Allereerst voor werk, omdat ik vandaag werk in plaats van maandag. De werkdag verloopt rustig – woensdag hangt er wel een fijne sfeer op kantoor (niet zo druk, maar wel wat collega’s om mee te overleggen en te sparren)… Na het werk spreek ik af om te eten met mijn vriendin en een vriendin (zij gingen samen sporten in het sportcentrum).

Na het eten is het tijd voor het literatuurcollege over Trofee. Dat biedt weinig schokkende nieuwe perspectieven of inzichten, maar het is wel fijn om lekker te closereaden en te kijken naar hoe de thema’s die je al lezend hebt opgepikt nu eigenlijk écht in het boek zijn verwerkt.

Al met al is het een best een lange dag. Dan is het wel extra fijn thuiskomen met twee lieve katten (en een vriendin natuurlijk, maar die had ik in ieder geval nog bij het eten in De Refter gezien).

Donderdag / 2-3

Vandaag is mijn coming out dag op mijn werk als Turin Brakes superfan. Af en toe heb ik wel eens wat dingetjes verteld over de band, maar nu ik net vrij ben geweest, willen wat collega’s er meer over weten waarom ik nu precies drie dagen achter elkaar naar een concert van dezelfde band ben geweest. Volgens mij verdubbelen de bezoekers van mijn Turin Brakes site meteen, want meerdere collega’s zitten even later Ether Site uit te checken. Waarbij ik me meteen een beetje schaam omdat ik ‘m al heel lang niet heb geüpdatet. Oeps. Maar goed, het doet me wel weer terugdenken aan de afgelopen twintig jaar. Want zo lang houd ik de site nu al bij. En eigenlijk is dat heel toepasselijk voor de vrijdag, want…

Vrijdag / 3-3

Op 3 maart 2003 (twintig jaar geleden dus) kwam Ether Song uit, het tweede album van Turin Brakes en dus ook het album waar ik mijn fansite naar heb vernoemd. De herinneringen die ik donderdag heb opgehaald, verwerk ik nog voor de werkdag goed en wel begint in een blog die je hier kunt lezen.

Verder werk ik deze dag thuis, ga ik ’s avonds bommen met mijn vriendin en zijn we druk bezig met klusjes in huis omdat onze huisbaas zaterdag langskomt. Mijn vriendin heeft al heel veel gedaan, maar we willen toch nog wat verdere dingetjes in orde maken.

Zaterdag / 4-3

Op zaterdag komt dus eerst de huisbaas langs met niet het allerleukste nieuws ooit. Dat domineert ons weekend nogal, maar we proberen er toch een leuke dag van te maken. We gaan naar de stad, kopen wat lekkere dingen voor het eten en ik bel nog met mijn ouders. ’s Avonds doe ik Age of Empires II online met mijn geografisch verspreide vrienden. En natuurlijk: de was, de klusjes in huis en lekker lezen in Beitelaar van Ted van Lieshout.

Zondag / 5-3

Op zondag lees ik Beitelaar van Ted van Lieshout uit. Het is een mooi boek en nét toen ik dacht: waar gaat het heen, komt er een wending in het verhaal die de urgentie verhoogt. Daarnaast wordt er mooi gespeeld met het perspectief van de verteller en gaat het boek ineens ook over vertrouwen, beïnvloeding en seksueel grensoverschreidend gedrag. Ik vond het erg mooi hoe het boek ook gaat over het kindperspectief bij met name ook de afwikkeling van rechtzaken rondom seksueel misbruik, hoe alleen kinderen zich soms voelen, hoe weinig ze soms begrepen worden door volwassenen en de conflicterende gevoelens die er in dit soort ingewikkelde situaties zijn. Erg mooi gedaan. Benieuwd naar het college waarin er nog dieper wordt ingegaan op (hopelijk) deze thematiek.

Verder eten we op zondag bij de schoonouders, pomp ik mijn fietsbanden op maar verlies ik mijn ventieldopje (ik snap nog steeds niet hoe ik ‘m ben kwijtgeraakt en waar ie heen is… Maar het is een relaxte zondag, waarbij het dramatische hoogtepunt is dat er een kat in de tuin zit waar onze katten het heel druk mee hebben.

Verder lezen/kijken/luisteren

Geef een reactie