Ditisdeweek 12 – 2023: grip op de dingen

Stapje voor stapje de dingen aanpakken is toch de beste manier om je hoofd op te ruimen. En dus ga ik daarmee aan de slag. Plus weer een literatuurcollege en bijkletsen met vrienden…

Maandag / 20-3

Vandaag is mijn zus jarig. Op zondag zijn we al op haar verjaardagsfeestje geweest, dus vandaag blijven de feestelijkheden beperkt. Dat is maar goed ook, want ik ben nog niet op de helft van De Minzamen van Koen Peeters. Dus het is tijd om daar flink gas op te geven.

Verder breng ik de maandag op kantoor door, praat met mijn mede Swiftie daar over Eras Tour die in Amerika is begonnen en merk vooral dat ik een beetje moet bijkomen van alle sociale interacties van het weekend. Begrijp me niet verkeerd: ik vind feestjes heel leuk, maar twee dagen achter elkaar dezelfde gesprekken over werk, huis en wat-is-er-nu-weer-bij-de-verkiezingen-gebeurt… Nou dan is het wel lekker om een avondje te introverten.

Dinsdag / 21-3

De dinsdag begin ik met thuiswerken. Later op de dag ga ik alsnog naar kantoor, als ik merk dat ik thuis behoorlijk gaar ben geworden van het werken. De laatste twee uurtjes ben ik dus alsnog onder mijn collega’s en dat is eigenlijk wel fijn. ’s Morgens werk ik dus veel dingen thuis weg, ’s middags overleg ik nog wat collega’s.

In de avond, lees ik nog wat, kijken we De Avondshow en maak ik vast een lijstje voor de dingen die ik op mijn vrije woensdag graag wil regelen. Ik ben weliswaar gestopt al een tijd met bullet journals gestopt, maar af en toe is een lijstje maken wel handig.

Woensdag / 22-3

De ochtend en een aanzienlijk deel van de middag gebruik ik om De Minzamen uit te lezen. Ik overwoog dinsdagavond eigenlijk een beetje om het boek maar niet uit te lezen, maar dat kan ik toch niet over mijn hart krijgen. Ook al willen we vandaag eigenlijk ook de vakantie verder plannen. Het boekt heeft voor nu wel voorrang, aangezien ’s avonds het college is. Het lukt me gelukkig om het uit te lezen. Deze recensie op Tzum, vatte mijn gedachten bij het boek ook goed samen. Maar mijn oordeel staat onderaan deze blog bij Verder lezen…

’s Avonds maken we vegan pasta met bechamelsaus – of iets wat daar erg op lijkt. Eén van onze vaste comfort food maaltijden als ik kaascravings krijg.

Het college doet me erg denken aan hoe sommige colleges tijdens mijn studie Nederlandse Taal & Cultuur ook waren. De vertelstijl is aandachtig, met diepgang. Het tempo ligt laag. Het is even wennen en de toon is behoorlijk unintentional ASMR, maar het lukt me gelukkig om de aandacht bij de inhoud te houden. Het blijft fijn om zo’n boek inhoudelijk te bespreken, zelfs al is het geen vijfsterrenroman.

Daarnaast heb ik een digitale date voor woensdagavond met vrienden in London. Die van het type dat ze je ze niet altijd spreekt, maar als je ze dan spreekt, is het meteen met aandacht, liefde en diepgang. Het is hoog tijd om ze weer eens te spreken. En het is heel erg fijn om mijn hart uit te storten. Niet per se om levensadvies te krijgen, maar wel om te horen dat deze lieve vrienden door dezelfde dingen heengaan als ikzelf. Dat er geen oplossingen worden voorgeschoteld, maar ervaringen worden gedeeld dus. Ik gun iedereen zulke lieve mensen in hun leven.

Donderdag / 23-3

Mijn vrije dag en het gesprek woensdagavond (en misschien ook het ASMR-college) hebben me goed gedaan… Ik voel me een stuk relaxter vandaag dan de dagen hiervoor. Effectief moeten mijn vriendin en ik nog net zoveel regelen voor onze vakantie als de dag hiervoor… En moeten we ook nog steeds op zoek naar een nieuwe woning dit jaar… Maar ik heb beter geslapen en ik voel me een stuk vrolijker.

Dat komt goed uit, want ik heb een best wel intense dag op kantoor. De hele ochtend zit ik bij presentaties om deze te beoordelen en precies als deze afspraak is afgelopen begint de sprintwissel van het ontwikkelteam waar ik als Product Owner in meedraai. Tijd om te lunchen is er niet echt, dus dat doe ik tussendoor, en tegen de tijd dat die afspraak erop zit is het ook al ver in de namiddag. Gelukkig zijn er collega’s zo gezellig om nog wat te gaan drinken. En hoewel het weer meer van het type druilerige herfst dan zonnige lente is, zitten we toch buiten op het terras. En het is toch genieten.

Vrijdag / 24-3

Vrijdagen volgen een vrij vast recept: thuiswerken en BOMmen. Dat is ook vandaag de strekking. Met als grote verschil dat ik vandaag wat extra online afspraken heb, omdat wat andere afspraken op mijn drukke donderdag niet door konden gaan. Het BOMmen gaat goed en is fijn begin van het weekend. Ondanks de stevige buien is het redelijk droog als we naar het sportcentrum fietsen. Win!

In de avond kijken we series en lees ik in het nieuwe boek van de cursus: Vergeten Meesters van Daniël Rovers. Ik heb nog nooit iets van Rovers gelezen dus ben benieuwd hoe dit boek gaat bevallen. Het is wel weer een dikke pil, dus ik zal mijn leestempo flink moeten opschroeven om het op tijd uit te krijgen.

Weekend / 25-3 en 26/3

Het weekend staat onvermijdelijk voor een groot deel in het teken van vakantieplannen maken. Nu echt! We besluiten dat we onze interrailvakantie gaan beginnen om en nabij het Schwarzwald. Daarna is het door via Zwitserland naar Italië.

Op zaterdag klets ik bij met een vriend die terug is van drie weken Viëtnam en volgens mij daar best had willen blijven… Helaas komt aan alle dingen een eind, ook hele fijne vakanties…

Zondag begin ik rustig met lezen. Daarna vliegt de dag eigenlijk voorbij. Ik schrijf wat blogs, luister wat muziek, we gaan nog even naar een vintage kledingmarkt en borrelen nog even bij de schoonouders. Daarna eten we black pepper tofu en kijken we De Avondshow backstage vlog. Genoeg gedaan, de week zit er weer op!

Verder lezen & luisteren

  • De Minzamen, Koen Peeters (drie sterren):
    Ik kon niet zo veel met dit boek. Mooie zinnen werden afgewisseld door voor mij wat te bloemrijke passages. Het is een stil boek, bijna meditatief, met weinig spanning of plot. Als je graag wil lezen over de ongrijpbare aspecten van het menselijk bestaan, gegoten in een roman over de vriendschap een professor en zijn secretaris, dan is dit je boek. Verder gaat het over kolonialisme, genezen en opgroeien in verschillende culturen, Congo, de Kempen en de kerk. Als je daar enthousiast van wordt, dan veel plezier ermee:)!

Geef een reactie