De eerste indruk van een album

Als een band een nieuw album uitbrengt, kan het zijn dat de eerste liedjes je gewoon niet zo raken. Of dat de liedjes die je gepusht krijgt via het algoritme van je favoriete streamingdienst (bij ons nu Tidal), je niet aanspreken. Dat kan voor mij een dusdanige afknapper zijn om de rest van het album maar helemaal niet te luisteren.

Dat had ik met het album van Death Cab for Cutie. Het eerste liedje van het vorig jaar verschenen Asphalt Meadows waar ik mee kennismaakte via Stereogum.com, was oké, maar niet waar ik op dat moment naar op zoek was. En dus schoof ik Roman Candles al vrij snel aan de kant. En ik sluit niet uit dat ik – toen het album eenmaal uit was – wel heb geluisterd, maar het maakte niet echt indruk.

Dat komt misschien ook omdat het album begint met het vrij noisy nummer I Don’t Know How I Survive en het hierboven al benoemde Roman Candles. Allebei niet meteen mij nummers.

Toch besloot ik vorige week tijdens het werk om het album nog eens op te zetten. Het was redelijk goed ontvangen en ik heb toch veel albums van Death Cab for Cutie geluisterd in mijn leven. En eigenlijk werd voor mij alles vanaf het derde liedje (titeltrack Asphalt Meadows) een stuk beter. Liedjes als Rand McNally, Pepper en I’ll Never Give Up On You raken voor mij die fijne sweet spot tussen melancholie, romantiek en nostalgie. En voor je nu beweert dat ik alleen de softe nummers leuk vind: I Miss Strangers, Here To Forever en Foxglove Through The Clearcut zijn inmiddels ook al snelle stijgers in mijn Last.fm-luisterstatistieken.

En er is trouwens ook een fijn acoustic versie van het album waarin de nummers tot hun essentie zijn teruggebracht. En dat werkt in vrijwel alle gevallen goed. De openingstrack van het album vind ik ineens veel beter te pruimen in de akoestische versie.

Nu met name ook nieuwe muziek vooral gepusht wordt via geautomatiseerde aanbevelingen, kan het zijn dat de plank net wordt misgeslagen. En dat is niet altijd terecht. Daarom schrijf ik dit als herinnering aan mezelf dat ik gewoon ook albums moet blijven luisteren. In het weekend zetten we tegenwoordig al weer wat vaker hele platen op. Want ook luister je de artiest in kwestie vaak via streaming, soms hoor je dan net weer de liedjes die je al een tijd niet had gehoord. En dat is soms gewoon heel fijn. ❤️

Geef een reactie